Gemoetria analityczna z parametrem
Paweł: Dla jakich wartości parametru "a" proste 3x + ay + 1 = 0 i ax + 3y − 1 = 0 mają jeden punkt
wspólny należący do drugiej ćwiartki układu współrzędnych?
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to jest rozwiązane?
Rozwiązałem układ równań, wyznaczając x i y
x = 1a−3
y = 13−a
x < 0 ⋀ y > 0 − II ćwiartka układu współrzędnych
a − 3 < 0 ⇒ a ∊ (−∞, 3)
3 − a > 0 ⇒ a ∊ (−∞, 3)
No i część wspólna z tego.
Odp. a ∊ (−∞, 3)
30 kwi 11:35
saraa1993: rozwiązuje układ równań :
3x+ay+1=ax+3y−1
3x−ax=3y−1−1−ay
x(3−a)=3y−2−ay \(3−a)
x=3y−2−ay\3−a
stanęłam w tym miejscu i nie umiem doprowadzić do wyrażenia x=1/a−3 Proszę o pomoc co robię źle
11 mar 18:26
27 mar 19:29