hhhggg
zolnierz: jak najprościej takie cos rozwiazac ?proszę o wytłumaczenie
9 mar 08:21
Saizou : | | −m+1 | | −m+1 | |
0≤ |
| i 1≥ |
| |
| | 2+m | | 2+m | |
i proponuję każde pomnożyć przez mianownik podniesiony do kwadratu
9 mar 08:36
irena_1:
1)
−(m−1)(m+2) ≥ 0
m ∊ (−2; 1>
2)
−(2m+1)(m+2) ≤ 0
| | 1 | |
m ∊ (− ∞; −2) ∪ <− |
| ; ∞) |
| | 2 | |
1) i 2)
9 mar 08:36
zolnierz: dzięki chłopaki widziałem ze mi pomożecie
9 mar 08:40
zolnierz: mam problem
Dla jakich wartości parametru "a" proste 3x + ay + 1 = 0 i ax + 3y − 1 = 0 mają jeden punkt
wspólny należący do drugiej ćwiartki układu współrzędnych?
wiec z dwóch rownan które do siebie podstawilem żeby wyszly punkty wspólne obliczyłem
ze dla tych dwóch rownan:
zalozenia sa ze x<0 i y> 0
podstawiłem i wyszlo mi z
x<0
me (−∞;−3)u(−2;3)
a z y>0
me(−∞;−3)u(−3;3)
gdzie robie blad


z góry dziekuej za pomoc wsyztkim milym ludziom z tego forum za pomoc
9 mar 08:50
Saizou : a skąd ci się wzięło m
9 mar 08:54
zolnierz: ciężko się domyslic ze podmieniłem za a=m bo już się przyzwyczaiłem i mieszalo mi się z 2−ami i
x−ami
proszę o pomoc
9 mar 08:59
irena_1:
x<0 i y>0
(a+3)(a
2−9)<0 i (a+3)(9−a
2)>0
(a+3)
2(a−3)<0 i (a+3)
2(3−a)>0
[a<3 i a ≠ −3 ] i [a<3 i a≠−3]
a ∊ (−
∞; −3) ∪ (−3; 3)
9 mar 08:59
zolnierz: dzięki irena
9 mar 09:09
zolnierz: irena super dziewczyna zrobila mi zadanko i to dobrze po raz drugi sory za tamto na gorze ze
napisałem chłopaki ale zauzwazlem nicka
9 mar 09:10
przemek: Mógłby ktoś rozpisać skąd wzięło się
oraz
6 maj 14:51
mietek: podbijam
2 paź 18:57
Zbych: z układu równań
19 lut 17:35
Agata: x=(a+3)/(a2−9) Wzięło się stąd, że
(−3/a)x−(1/a)=−(a/3)x − (1/3)
przenoszę x na jedną stronę, zatem :
(−3/a)x + (a/3)x= −(1/3)+ (1/a)
wyciągam x przed nawias
X[−(3/a)+(a/3)] = −(1/3)+ (1/a)
sprawdzam do wspólnego mianownika czyli 3a
x [ (−9a+a2)/3a] = (a+3)/3a
dzielę przez nawias stojący przy x, czyli dzieląc to mnożę przez odwrotność drugiego, zatem:
X = (a+3)/(3a) * (3a)/(a2−9)
3a się skrócą, więc zostaje, że
x= (a+3)/ (a2−9)
I to jest nasze wyliczone x
8 lis 16:26
Agata: Wyliczy ktoś y, bo niestety mam problem z policzeniem tego
8 lis 16:39
Inka: 3x= −ay − 1
ax +3y−1=0
x = − 1/3ay −1/3
a(−1/3ay − 1/3) +3y−1=0
−1/3a2y−1/3a+3y−1=0
y(−1/3a2+3)=1/3a+1
y= 1/3a +1/3−1/3a2= a+3/9−a2
20 wrz 10:42