??
Anula: wyrażenie (x−1)(x+2)(x−2) przedstawia wielomian: Jak mam takie zadanie to najpierw mnożę dwa
ostatnie nawiasy i później to co mi wyjdzie przez ten pierwszy? czy każdy przez każdy od razu?
29 kwi 18:29
Basia:
najpierw mnożę dwa ostatnie nawiasy i później to co mi wyjdzie przez ten pierwszy
tak ma być czyli
= (x−1)(x2−4)
29 kwi 18:30
picia: a masz = 0 i obliczyc x?
29 kwi 18:30
Eta:
W(x)=(x−1)(x2−4)=.......
29 kwi 18:31
b.: można i tak i tak (chociaż nie wiem jak jest z ocenianiem takich szybkich rozwiązań), z tym, że
ten drugi sposób może wymagać pewnej wprawy: po wymnożeniu powinnaś otrzymać 8 składników (po
2 możliwości wyboru czynnika dla każdego nawiasu, co daje 2*2*2=8 możliwości)
29 kwi 18:32
Anula: nie, tak jak podałam , czyli dwa ostatnie nawiasy najpierw? bo kady przez każdy mi nie wyjdzie
29 kwi 18:32
picia: zrób tak jak radzi Eta i Basia
29 kwi 18:34
Basia:
bo nie może być każdy przez każdy
jak liczysz 2*3*4 ?
przecież nie 2*3+2*4+3*4, tylko po prostu
2*12 = 24, albo 6*4=24, albo 8*3 = 24
a to jest takie samo mnożenie
29 kwi 18:35
b.: w tym konkretnym przypadku rzeczywiscie lepiej wymnożyć najpierw ostatnie dwa nawiasy
29 kwi 18:35
Anula: no już wiem dwa ostatnie najpierw
29 kwi 18:35
b.: każdy przez każdy można, ale trzeba to rozumieć tak, że mnożymy każdy składnik z 1. nawiasu
przez każdy składnik z 2. nawiasu i każdy składnik z 3. nawiasu, a otrzymane 8 iloczynów
dodajemy. Gdy nic się w widoczny sposób nie skraca, to jest to całkiem szybka metoda.
29 kwi 18:37
Anula: okej dzięki wielkie
29 kwi 18:42