trygo
blogther: mam cos takiego α∊<0;2π>
| cosα − 1 | = 12
i teraz ma pytanie czy rozpisac to z własnosci wartoscci bezwzglednej na
cosα − 1 = 12 lub cosα − 1 = − 12
czy lepiej podniesc obustronie do kwadratu przy załoznieu ze cosα ≠ 1 tak?
i rozwiazac takie rownanie chyba lepiej podniesc do kwadratu co nie?
29 kwi 23:49
Mila: I sposób.
30 kwi 00:00
rumpek: Tak jak piszesz:
| | 1 | | 1 | |
cosx − 1 = |
| ∨ cosx − 1 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
cosx = |
| ∊ <−1, 1> ∨ cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 00:00
blogther: gdy tak rozpisze
cosα − 1 = 0,5 lub cosα − 1 = − 0,5
musze odrzucic
cosα = 1.5 bo zbior wartosci cosα zawiera sie w <−1;1>
mam racje
30 kwi 00:01
rumpek: Tak, u mnie powinno być: ∉
30 kwi 00:01
blogther: ale drugim uzyskam to samo prawda?
ja jestem przekonany ze tak
czy jestem w błedzie? chyba nie
30 kwi 00:02
blogther: chodzi mi o sposoby roziwazania
30 kwi 00:03
rumpek: | | 1 | |
Co? przecież napisałem wyżej zostanie ci tylko cosx = |
| do rozwiązania, |
| | 2 | |
30 kwi 00:03
blogther: ale chodzi mi o to podnoszenie do kwadratu
30 kwi 00:03
Mila: Możesz podnieść do kwadratu, ale otrzymasz równanie kwadratowe.po rozwiązaniu otrzymasz ten sam
warunek .
30 kwi 00:07
blogther: dzieki za pomoc i dobrej nocy zycze
30 kwi 00:12
Mila: Dobranoc
30 kwi 00:13