a
zuzia: Jak udowodnić twierdzenie o środkach przekątnych trapezu ? (a−b/2) (niewektorowo)
29 kwi 19:22
Eta:
| | 1 | | 1 | |
|AM|= |
| |AD| i |BN|= |
| |BC| |
| | 2 | | 2 | |
z tw. Talesa w trójkątach ADC i ABD mamy:
| | 1 | | 1 | |
|ME|= |
| b i |MF|= |
| a |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | a−b | |
zatem: x= |EF|=|MF|−|ME|= |
| a− |
| b= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 kwi 21:48
zuzia: a skąd wiemy, że AM to 1/2 AD przeciez to nie musza byc srodki bokow
29 kwi 22:13
tazbir: jest chyba jakiś inny sposób z dorysowaniem trapezu "odwrotnego" wychodzi wtedy równoległobok,
ale nie wiem jak to trzeba zrobić:( dalej
29 kwi 22:15
Mateusz:
odcinek MF łączy środki ramion trójkąta ABD
29 kwi 22:37