matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1669,
1668
,
1667
,
1666
,
1665
,
1664
,
1663
,
1662
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
Kawasd:
Hej! Mam pytanie może głupie i z oczywistą odpowiedzią, ale powiem szczerze, ze już kompletnie zglupialem i ktoś musi mi wytłumaczyć elementarna rzecz
Podam tutaj konkretne
1
samotnaaa:
potrzebny mi ; 1) wykres
1
ssw:
jak rozpoznać czy nieciągłość funkcji jest typu "luka" czy typu "skok"
1
zyx:
W kulę o promieniu 2 cm wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości
16
3
π cm
3
. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
1
balonowa:
dx
∫
=
2 + sinx − cosx
9
olekturbo:
a
Jeżeli mam obliczony cos
to jak moze obliczyc cosa
2
4
PrzyszlyMakler:
Szybko pomocy, proszę.
3
zombi:
wykazać, że zachodzi
d(n)
ξ(a)
2
= ∑
n=1
∞
n
a
9
olekturbo:
Mam trójkąt: |AB| = 3 |AC| = 7 |BC| = 8. Oblicz V bryły powstałej z obrotu trójkąta ABC wokół prostej zawierającej bok AC. Mógłby mi ktoś to narysować? Bo nie umiem dla rozwartokątnych
4
elo:
(x + y)(x
2
− xy + y
2
+ 3)≥ 2(x
2
+ xy + y
2
+ 1).
36
Admin:
Do tramwaju składającego się z 3 wagonów wsiada 9 pasażerów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że do
21
PrzyszlyMakler:
Należy zbudować walec o polu całkowitym 54dm
2
tak, aby jego objętość była największa.
9
Marcinek:
Skończony ciąg arytmetyczny (An) określony jest wzorem An=2n+3, wzięto kilka końcowych wyrazów tego ciągu. ich suma jest równa 145 a suma
10
Pawełek:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania trzy liczby, zapisujemy je w kolejności losowania i tworzymy liczbę trzycyfrową w taki sposób, że pierwsza wylosowana
4
mateusz:
Proszę o pomoc
1
zaq1234:
Oblicz używając pochodnych . Proszę o pomysł
oo
3
zagubiony:
Oblicz:
√
n+3
+2
lim
√
4n−1
n−>
∞
2
Duszko:
Określ dziedzinę funkcji: z / |
3
√
z+2
|
3
SlimShady:
1) Zamień ułamek okresowy na ułamek zwykły (szeregiem geometrycznym). a) 1,8(81)
1
balonowa:
Bardzo proszę o pomoc jeszcze z tym przykładem:
3
Cenzura:
Rozwiąż równanie
10
Paweł:
Witam, mam takie dość dziwne pytanie, jeśli mamy takie dodawanie (sin
6
x + cos
6
x) i chce to rozpisać:
7
Kamil:
Niech f(x) = 1 + x + x
2
+ x
3
+ ... będzie sumą szeregu geometrycznego zbieżnego. Udowodnij, że zbiorem wartości funkcji f jest przedział (
1
2
, +
∞
) .
2
samotnaaa:
1) y=1/x−1 + 2 2)y= −2/x+1 −3
7
maturybojesieeloszka:
miejsce zerowe funkcji : f(x) =
√
−5
4
Grzybek:
Napisz wzór funkcji liniowej spełniającej podane warunki: a) f(5)= −3 i f(−2)= 11
7
mietek:
:::rysunek:::
5
żak:
skonstruuj na układzie współrzędnych takie kąty. ( za pomocą cyrkla!)
4
Rogal:
Dla pewnej ujemnej liczy b zbiorem wartości funkcji f(x)= −2x
2
+ bx + 6 jest przedział (−
∞
, 7>.
18
Mariusz:
W pseudokodzie Cormena dla sortowania stogowego
5
zagubiony:
1/sin
2
x + 1/cos
2
x = (1+ctg
2
x)/cos
2
x Po lewej stronie wychodzi mi 1, lecz gubię się w wyliczaniu prawej strony.
0
Radzio:
http://fizyka.pisz.pl/strona/81.html
W jaki sposób zostały wyprowadzone wzory na Vy' oraz Vz'?
2
Mariusz B:
log (x, 1/16)=−(4/5)
4
7:
Rozwiąż równanie : sin
2
x+sin
3
x+...=1+sinx
6
adam:
Studenci Maciek i Krzysiek myją raz w miesiącu okna w salonie samochodowym. Pracując we dwóch, potrzebują 6 godzin na realizację tego zlecenia.
1
danielowaty:
1/sin
2
x + 1/cos
2
x = (1+ctg
2
x)/cos
2
1
danielowaty:
1/sin
2
x + 1/cos
2
x = (1+ctg
2
x)/cos
2
4
jednadruga:
Witam Pomoże mi ktoś skonstruować taki kąt że sinα=2/3 i cosα=−3/4 (zadanie mam wykonać za pomocą
7
yayka:
(1−tgx)(1+sin2x)=1+tgx
2
Ricco:
W przestrzeni R
3
dane są dwa zbiory wektorów: B1={v
1
,v
2
,v
3
}, gdzie v1=[1,0,0] v2=[0,1,1] v3=[1,1,1] oraz B2={w
1
,w
2
,w
3
} gdzie w1=[1,0,−2], w2=[2,−1,−1] w3=[0,−1,1]. Sprawdzić, ktory
6
student:
Jak zabrać się ta taką całkę ? ∫x
2
√
x
2
+9
4
tomsonnn:
Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami. Pierwszy przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi poszedł z B do A i wrócił do B.
3
mi-chał:
rozwiąż równanie sinx + sin5x −cos2x=0 trzeba rozpisać sin5x= sin(2x+3x) czy jest jakiś łatwiejszy sposób
6
Anka:
Oblicz
1
VXX:
Udowodnij ,że dla każdego naturalnego a liczby a
3
+2a i a
4
+3a
2
+1 są względnie pierwsze
25
Kckc:
1.Dla jakich wartości x określana jest liczba m? b) m=log|x+2| c) m=log4|x2−9| d) m=log=x
2
4
tytka:
(x
2
−3x)(x2−3x+2)+1=0
0
matematykXD:
3
x
+2
3
x
+3
=
3
x
−2
3
x
−3
4
Adella:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których jednym z pierwiastków równania
3
paula:
Dla jakich wartości x określana jest liczba m? a) m=log|x+2| b) m=log4|x2−9| c) m=log=x2
1
df:
http://zapodaj.net/b6801905e7960.png.html
zatem w a) w przedziale (2;3) powinien byc +
0
VXX:
Oblicz NWD liczb 2n+3 i n+7
4
matematykXD:
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f, gdzie f(x)=log3 (6x−x2). Proszę o wytłumaczenie
0
Duszko:
Określ dziedzinę funkcji: z / |
3
√
z+2
|
6
Adam:
Ile rozwiązań ma równanie 4sinx+7cosx=4?
0
Manio:
Rzucamy 3razy kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia sumy oczek wiekszej od 10, Jesli w dwoch pierwszych rzutach mielismy ich juz 5.
5
Tomasz:
Przyjmij że a
n
jest rosnącym ciągiem geometrycznym takim, że 3a
3
= 2a
1
− a
2
. Wyznacz iloraz ciągu a
n
.
1
LosPollos:
Wykaż, że 2
√
2+
√
3
=
√
6
+
√
2
0
Duszko:
z / |
3
√
z+2
|
2
bzzzdura:
Uzasadnij, że dla 0<x<
π
4
prawdziwa jest nierówność: 2(sin
3
x−cos
3
x)<sinx−cosx
132
aro400:
Rozwiąż nierówność:
1
pies:
Wyraz drugi, dziewiąty i trzydziesty siódmy ciągu arytmetycznego, są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, których suma wynosi 147. Wyznacz wzór ogólny
0
valc1:
Byłby ktoś w stanie pokrótce mi doradzić na co patrzeć przygotowując się do matury? Mój aktualny poziom to 30%... Z zamkniętymi nie byłoby źle, ale za długo myślę nad
4
Kckc:
1.Dla jakich wartości x określana jest liczba m? a) m=log
2
(x
2
−4)
2
mat:
Korzystając z twierdzenia Leibniza uzasadnić zbieżność szeregu: a)∑
n=0
(−1)
n
(
√
n
2
+1
−n)
12
Kckc:
Oblicz A) 10
log5
1
pies:
zadanko Wyraz pierwszy i trzeci rosnącego ciągu arytmetycznego są odpowiednio pierwszym i trzecim wyrazem ciągu geometrycznego. Ich wspólny pierwszy wyraz jest równy 5, a drugi wyraz
2
Szymon:
Czy można zbudować trójkąt o bokach mających długość: −a)2,4,6
1
Karamba:
Zadanie : Napisz program, który wypełni tablicę dwuwymiarową mającą 5 wierszy i 10 kolumn liczbami
0
Gawlito:
Przedstaw w postaci jednej potęgi
0
Karamba:
Hej, wiem, że to forum matematyczne, jednak wiem ze duża część z was miała do czynienia z informatyką, a ja pilnie potrzebuje pomocy
6
Suszy:
Oblicz ciąg. an= −n2 + 4n
1
tptp:
Ciągi granice Rozwiąż równanie:
19
pies:
Które wyrazy ciągu a
n
są ujemne a
n
=4sin(n*
π
2
)
4
xblue:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie x
2
− x + m = 0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste x1, x2 spełniające warunek (x
1
2
−x
2
2
)(x
1
3
−x
2
3
) < 637
8
Beatka:
Hej
Mam napisać wzór funkcji, która spełnia warunek f(0)=−4, jeśli jej miejscami zerowymi są liczby
6
Kwiatuszek :
Wykaż że punkty A =(−1, − 5), B =(1, 1) oraz C =(2, 4) są współliniowe. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć, proszę
0
basia:
Heej, mam problem z pewną nierównością, pomożecie?
1−( √x)
2
+( √x)
3
( √x)
4
...>√x)
0
basia:
Heej, mam problem z pewną nierównością, pomożecie?
−1+( √x)
2
+( √x)
3
+( √x)
4
+...< √x
56
Jakub:
Prace na serwerze
Witam. Zmieniam ustawienia na serwerze i działanie skryptów tworzących forum. Jak z każdą
2
jan:
Siatka czworościanu foremnego jest kwadratem o boku a. Obliczyć promień kuli wpisanej w ten czworościan.
3
asd:
Długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego różnią się o 2. Tangens jednego z kątów ostrych jest równy
3
4
. Wyznacz obwód .
1
Santiam:
Oblicz, ile jest różnych liczb dwudziestocyfrowych, których iloczyn cyfr jest równy 32.
0
luiza:
5 koleżanek ustawiło się w rzędzie jedna obok drugiej. Następnie chcą się ustawić tak ,aby kazda miała z lewej strony inną koleżankę niż za pierwszym razem. Na ile sposobów mogą tak
1
Dankos :
Proszę o pomoc. Wyznacz liczbę wszystkich niewymiernych pierwiastków równania x
2
+ x
3
+ 2x − 2 = 0
3
Łukasz:
20
10
Liczba
jest podzielna przez
A) 5 B) 33
11
Pan:
sinx+cosx=1
3
aksjomat213:
dany jest nieskończony ciąg geometryczny a1, a2, a3, ... w którym a1>0. niech s oznacza sumę wszystkich wyrazów tego ciągu. Udowodnij, że S ≥ 4a2
4
asd:
Dany jest trojkat prostokatny ABC.Jedna z przyprostokatnych jest o 4 krotsza od przeciwprostokatnej.Wyznacz dlugosc tej przyprostokatnej,jesli wiadomo ze przylegly do niej
7
Kckc:
Oblicz a)10 log
5
4
ola12:
w tabeli umieszczono dane poczatkowe dotyczace ruchu jednostajnie przyspieszonego. na podstawie tabelki narysuj wykresy obrazujace zaleznosc predkosci od czasu i zaleznosci drogi od
5
magda 76:
Prostokąt ma boki długości 7cm i 14cm. Krótszy bok drugiego prostokąta ma 14cm. Jaką długość musi mieć dłuższy bok drugiego prostokąta, aby te prostokąty były podobne? Podaj skalę tego
1
Pan:
Rozwiąż równanie
1
karol:
. a) Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α, jeśli cos〖α=0,8〗, b) Dla kąta ostrego α ,sinα=2/3. Oblicz wartość wyrażenia 1−2〖cos〗
2
α .
0
Olaa:
Trzy krawędzie prostopadłościanu mają wspólny koniec. Pozostałe końce tych krawędzi wyznaczają płaszczyznę Wykaż, że płaszczyzna ta dzieli w stosunku 1 : 2 przekątną prostopadłościanu
6
Santiam:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie log
m
(x
2
−4x+4)=2 ma dwa rożne dodatnie rozwiązania.
2
bum:
obwód figury przedstawionej na rysunku jest równy...?
0
Jakub:
Test3
1
demotywatorking:
http://i.imgur.com/ABv4SxG.png
Potrzebuję, żeby ktoś mnie nakierował jaki wzór (mniej więcej) powinna mieć ta funkcja z
9
Marcin:
na ile sposobów mozna połaczyc w pary piec dziewczat i pieciu chłopcow do jednego tańca towarzyskiego.
7
xyz :
Ciągiem arytmetycznym o różnicy 4 jest ciąg: A. a
n
=2n+4
7
Jakub:
Test dodawania nowego wątku.
8
TheRorschach:
Mam pytanie czy zrobilem to dobrze? −x
2
+3x−4>0
5
cecidit:
:::rysunek::: Poprowadzono trzy styczne do okręgu. Każde dwie z tych stycznych przecinają się w jednym
13
Azul:
Mam problem z zadankiem, nie wiem czy jakąś jego część w ogóle zrobiłam poprawnie. zadanie:
0
marek18:
A rzuca monetą n razy, zaś B rzuca n+1 razy . Jakie jest prawdopodobienstwo, że B wyrzuci wiecej orłów, niż A?
5
Andrzej:
Witam, mam problem z paroma zadankami:
3
sdsd:
Dany jest nieskończony ciąg geometryczny postaci:
2
2
2
2,
,
,
....
(p−1)
(p−1)
2
(p−1)
3
Wyznacz wszystkie wartości p , dla których granicą tego ciągu jest liczba:
8
123:
3x+4
Wyznacz zbior funkcji f(x)=
x
2
+1
0
bartek:
Rozważmy sumę iloczynów sąsiednich wyrazów ciągu liczbowego (skończonego). Na przykład dla ciągu 2, 1, 3, 4 taka suma wynosi 2∙1+1∙3+3∙4=17. Rozważmy wszystkie 100−wyrazowe ciągi, w
6
podkarpacie:
Oblicz współrzędne punktu przecięcia się wykresów funkcji f i g ,gdy:
17
PrzyszlyMakler:
Oblicz styczną do wykresu funkcji f(x) = −x
2
+5x + 3 w punkcie A(x, −3)
1
marek18:
Prawdopodobieństwo, że napastnik A strzeli karnego wynosi 0,8. Prawdopodobieństwo, że napastnik B strzeli karnego wynosi 0,6. Prawdopodobieństwo, że napastnik będzie przekupiony, by nie
1
Jarek:
Rzucamy dwa razy sześcienna kostką do gry. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania pary oczek różniących się o 3.
1
Paulette:
Rozwiąż równanie x
4
/4 = x
2
108
Metis:
Maturka...
6
Piotr:
Dla jakich wartości parametru m równanie: (2−m)x
2
+ (3−m)x +1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne?
46
Laura:
∫(3x
2
+2x)lnx dx Obliczylam metoda przez czesci
1
sdsd:
0<2
k
<5 ?
12
123:
Dane są dwa przystajace rownolegloboki ABCD i DCEF o wspolnym boku DC. Miara kąta ostrego obu rownoleglobokokow jest równa <CDA = <EDC = 30 stopni. Płaszczyzny zawierające te
5
trociek:
Dane są dwa przystajace równolegloboki ABCD i DCEF o wspólnym boku DC. Miara kąta osrtego obu
0
Jerzy:
1
rafalkoterski:
Na półkuli o promieniu R opisano stozek w ten sposób, że środek podstawy stożka pokrywa się ze środkiem kuli. Jaka jest najmniejsza możliwa objętość tego stożka?
4
rafalkoterski:
Na półkuli o promieniu R opisano stozek w ten sposób, że środek podstawy stożka pokrywa się ze środkiem kuli. Jaka jest najmniejsza możliwa objętość tego stożka?
33
5-latek :
Zadanie dla
Metisa
Pomagac ewentualnie za jego wyraźnym pozwoleniem
43
Pawel:
Witajcie. Mam pytanie, jesli chce.narysowac wykres cos(2x + π) to czy najpierw rysuje Cos2x i potem przesuwam w lewo o π? Bo widzialem ze niektorzy wyciągają 2 przed nawias i troche
3
Kwiatek:
⎧
|x|+|y|=4
⎩
4|x|−y=1
9
?:
oblicz pochodną
π
arccos(ln
5
x
7
+sin
)
13
4
Kraterek:
Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać:
2
df:
Dany jest ciag w ktorym a
1
=2, a
(
n+1)=a
n
+2n+2. Wyznacz wzor na n−ty wyraz ciagu a
n
Dla ulatwienia wypisze juz pocz.wyrazy
2
Viri:
Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną zawierajacą przekątną podstawy i prostopadłą do jednej z krawędzi bocznych. Wiadomo, że kąt między krawędzią boczna ostrosłupa
5
Boguś :
w prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny których współrzędne(x,y) spełniają warunek :
3
dawid:
Postawą ostrosłupa prostego jest prostokat którego przekatna ma dlugosc 24 cm. krawedz boczna ostrosłupa ma długosc 13 cm. oblicz wysokosc tego ostrosłuopa?
7
Dziobak:
Rozwiąż nierówność:
6
ola:
Jeżeli punkty K=(3,−1) i L(−1,−6) są środkami nierównoległych boków prostokąta, to długość przekątne tego prostokąta jest równa?
14
Weronika:
∫
1
3+cosx
dx
3
Dawid:
W kwadracie ABCD o boku długości 2 zawiera się łuk okręgu o środku w punkcie A i promieniu AB. Rozważamy wszystkie odcinki spełniające jednocześnie dwa warunki:
7
Lis:
1
a
n
= 2−
2−3n
6
martynaa:
funkcja liniowa f(x)=(k
2
− 1)x − 5 jest malejaca dla
3
pies:
suma n (n>1) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa wyrazowi a
n
.stosunek różnicy tego ciągu do wyrazu pierwszego wynosi −0,25 oblicz n i a
5
.
9
app:
W urnie znajduje się 18 kul czarnych i 12 białych. Losujemy 3 kule pojedynczo za każdym razem zwracając wylosowaną. Obliczyć prawdopodobieństwo, że
11
majka:
z talii 52 kart losujemy 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo,że wylosowano przynajmniej 1 ósemkę.
12
Help_me:
Jaka będzie dziedzina?
4
Viri:
Niech A,B ⊂ Ω, 0 < P(A) < 1. Wykaż, że jeśli P(B|A) = P(B|A'), to P(A)*P(B) = P(A∩B).
1
Kakan:
Niech f: S →T będzie funkcją odwracalną. Pokaż, że f
−
1
jest funkcją odwracalną oraz że (f
−
1
)
−
1
= f.
4
Pirat:
Proszę o sprawdzenie poprawności poniższych założeń
Dla jakich wartości parametru "m":
1
ola:
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku 16 i kacie ostrym 60 . Jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa przechodzących przez wierzchołek kąta rozwartego rombu jest prostopadła do
1
wiktoria:
Zbadać zbieżność szeregu
∞
6
Santiam:
5
3
1
Prosta o równaniu y=
przecina wykres funkcji kwadratowej f(x) =
x
2
−
x w
8
8
4
punktach A i B. Oblicz miarę kąta utworzonego przez styczne do tej paraboli poprowadzone w punktach A i B.
1
wiktoria:
Oblicz granicę ciągu lim
n→
∞
(sin
1
n
) / (sin
1
3n
)
5
magdaaaaaaaa:
−9(2−x)
2
−(1−3x)(1+3x)=11
4
chmod:
Ile to się równa
1
anon:
Oblicz długość dwusiecznej kąta prostego w trójkącie gdzie przyprostokątne mają długości a i b. Jak to zrobić na twierdzeniach cosinusów, sinusów ?
12
matemaks:
Pięć zeszytów wrzucamy do trzech szuflad. Co jest bardziej prawdopodobne to, że w pewnej szufladzie będą co najmniej trzy zeszyty, czy co najmniej jedna szuflada będzie pusta?
1
wiktoria:
Zbadać zbieżność szeregu
∞
1
mat:
Korzystając z kryterium d'Alemberta zbadać zbieżność szeregów:
2016
n
a) ∑
n=1
=
(2n)!
4
toczynieto:
1
y=
x
4
+ 2m
3
x
2
2
przy 2m
3
x
2
użyć wzoru na iloczyn?
5
mietek:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory: A, B, AnB, AuB
2
Me:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek
2
Problem:
Wykaż, że liczba a=[( − ) 1/2 +( + ) 1/2 ] 2 −2 jest wymierna.
1
shagaru:
Wykaz, ze przy przesunieciu rownoleglym ukladu wspolrzedne dowolnego wektora u nie ulegaja zmianie.
4
kamila122:
Dany jest skonczony ciag geometryczny , ktory a
1
=1/2 i q= − 1 jak to wyliczyc
2
martynaa:
Liczba logx(1/125)= −2 jest równa a. 1/5, b.5, c.25, d.5
√
5
1
zmatmanabakier:
Jak rozwiązać takie zadania (matematyka dyskretna): Z.1. a)Każdy pies ma ogon. REX jest psem. Czy REX ma ogon?
3
dipsi:
Całka Proszę o pomoc
1
Balmorg :
Oblicz
14
Pau:
Rozwiąż nierówno:
12
zbiory:
:::rysunek::: Na ktorym rysunku zaznaczono poprawnie zbior A∩B?
6
Cameleon:
Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu:
21
mietek:
Wiem jak obliczyć sumę ciągu z "n" na końcu, np. 1+2+3+..+n, bo wtedy tylko podstawiam pod
3
aro400:
Oblicz: cosx+sin3x = 0
0
bartek:
Ciągi liczbowe, POMOCY !
4
elo:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt ABCD. Spodkiem wysokości ostrosłupa jest środek krawędzi CD. Oblicz tangens kąta między ścianami bocznymi ABS i CBS tego ostrosłupa
7
hegel:
krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątneg ma długość a,. Wyznacz taką wysokość ostrosłupa, dla której jego objętość jest największa i uzasadnij,że kąt między przeciwległymi
2
mietek:
czy to co napisał
Mickey
w
10322
w 16:16 nie dotyczy jedynie trójkąta równobocznego?
4
Jon:
Wykaż, że jeśli a,b,c ≠ 0 oraz a≠b, b≠c, c≠a, to
1
1
1
1
+
+
=
a(a−b)(a−c)
b(b−a)(b−c)
c(c−a)(c−b)
abc
5
Ignacy007:
Witam
5
Dexter:
Logarytmy
6
zzz:
Rozwiaż równanie 2x
2
−5|x|−3=0
10
GIGANT:
sin2x * tgx = 1
4
Krzysiek:
tgx
n
* ctgx
n
= 1
16
ania:
Proszę o pomoc
9
x:
Ile to jest
√
8
+
√
6
22
marianna:
W trójkacie podstawa wynosi 8 oraz jego pole wynosi 12. Znajdz promień największego okregu wpisanego w ten trójkąt.
9
app:
Pięciu chłopców i dwie dziewczynki ustawiono w szereg. Obliczyć p−stwo, że dziewczynki stoją obok siebie.
2
Lucas:
y=
√
r
2
−16
0
ziomek123:
Grupa zdolnych studentow I roku UE w Poznaniu na podstawie przeprowadzonych badan doszla do wniosku, ze konsumenci w Polsce są w stanie wyobrazic sobie cene 15 zl za butelke wina
0
ziomek123:
Przy cenie 40 nadwyżka wielkości podaży nad wielkością popytu wynosi 90. Obniżenie ceny do 30 zmniejszyło nadwyżkę o 1/3. Jaka jest cena równowagi?
0
ziomek123:
Na rynku samochodów pod wpływem pewnych czynników, cena równowagi wzrosła a ilość równowagi nie uległa zmianie. Co możesz powiedzieć o cenie lakieru do karoserii i o cenach biletów w
0
ziomek123:
Załóżmy, że funkcje popytu i podaży mają postać liniową. Na rynku pewnego produktu równowaga ma miejsce przy cenie wynoszącej 15 zł i wielkości równowagi 70 sztuk.
0
ziomek123:
Na pewnym rynku funkcje popytu i podaży są następujące : P=35 − 1/4Q
14
justynka:
Rozwiąż równanie: (
2
5
)
log
0
,25 (x
2
−5x+8)
≤ 2,5
2
Kasia :
Oblicz miarę kąta ostrego, którego ramiona są zawarte w prostych o równaniach y = −
√
3
x i y = −x
1
Paula:
Krótszy bok równoległoboku ma 6cm długości , a przekątne mają 12cm i 8cm długości. Oblicz pole równoległoboku.
16
Jack:
Okreslanie ostatniej cyfry danej liczby.
3
www:
Mam takie zadanko: W ciągu geometrycznym suma trzech początkowych wyrazów jest równa 27, a suma
2
rafalkoterski:
Udowodnij, ze dla każdych dwóch liczb rzeczywistych x≥1 i y≥1 prawdziwa jest nierówność: (x+y)(x
2
−xy+y
2
+3)≥2(x
2
+xy+y
2
+1)
3
Andzia17022:
x-[x-(-x-1)]=
5
NickName:
:::rysunek::: Jest trójkąt ABC. A w nim jak widać dwa trójkąty i jeden równoległobok. Ten najmniejszy na dole
5
matemaks:
oblicz granicę funkcji n−
√
n
2
+n
archiwum 1669,
1668
,
1667
,