x2*(x2+9) | ||
=∫ | dx | |
√x2+9 |
3dt | ||
x=3tg(t), dx= | ||
cos2t |
3dt | ||
∫9tg2(t)*√9tg2(t)+9* | = | |
cos2t |
tg2(t)*√tg2(t)+1 | ||
81∫ | dt= ... | |
cos2t |
sin2t | sin2t+cos2t | 1 | ||||
[tg2t+1= | +1= | = | ] | |||
cos2t | cos2t | cos2(t) |
tg2(t) | sin2t | |||
...=81∫ | dt=81∫ | dt=.. | ||
cos3(t) | cos5(t) |
x4+9x2 | ||
∫ | dx= | |
√x2+9 |
A | ||
=(ax3+bx2+cx+d)*√x2+9+∫ | dx różniczkujemy obustronnie:⇔ | |
√x2+9 |
x4+9x2 | |
= | |
√x2+9 |
x | A | |||
(3ax2+2bx+c)√x2+9+(ax3+bx2+cx+d)* | + | ⇔ | ||
√x2+9 | √x2+9 |
x4+9x2 | (3ax2+2bx+c)(x2+9)+ax4+bx3+cx2+dx+A | ||
= | ⇔ | ||
√x2+9 | √x2+9 |
1 | ||
4a=1⇔a= | ||
4 |
9 | ||
2c+27a=9⇔c= | ||
8 |
81 | ||
9c+A=0⇔A=− | ||
8 |
x4+9x2 | 1 | 9 | 81 | |||||
∫ | dx=( | x3+ | x2)*√x2+9− | ∫U{1}{√x2+9 dx= | ||||
√x2+9 | 4 | 8 | 8 |
1 | ||
= | *[(2x3+9x2)*√x2+9−81*ln|x+√x2+9|]+C | |
8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |