pochodne
?: oblicz pochodną
12 mar 11:04
Jerzy:
| | −1 | | 5ln4x7*7x6 | |
f'(x) = |
| * |
| |
| | √1 − K2 | | x7 | |
| | −1 | | 35ln4x7* | |
= |
| *, |
| |
| | √1 − K2 | | x | |
gdzie : K = ln
5x
7 + sin(π/13)
12 mar 11:50
Ann'a: Z racji, że nie mogę dodać zadania podpinam się pod temat. Proszę o sprawdzenie rozwiązania
pochodnej
| | 1 | |
√ln2sin2x2+e2√x* sinx ' = |
| * |
| | (2√ln2 sin2 x2 + e2√x*sinx) | |
| | cosx2 | | sinx | |
(8lnsin2 x2 * |
| * x + e2√x* sinx * ( |
| +2 √x*cosx)) |
| | sinx2 | | √x | |
13 mar 18:47
Jerzy:
Jest OK.
13 mar 19:06
Ann'a: dziękuję

prosiłabym o sprawdzenie jeszcze drugiej, równie ciekawej
| | 1 | |
√cos2(sin2 x3) + e3√x * lnx = |
| * |
| | 2√cos2(sin2 x3) + e3√x * lnx | |
| | lnx | |
(−12cos(sinx3) * sin(sinx3) * sinx3 * cosx3 * x2 + e3√x * lnx * 3( |
| + |
| | 2√x | |
13 mar 19:39
Jerzy:
−12cos(sin2x3)sinx3cosx3x2.....dalej dobrze
13 mar 19:51
Ann'a: faktycznie,zjadłam kwadrat przy przepisywaniu. A czemu bez sin(sinx3)? Wyszło mi to z
pochodnej cos (sin2 x3) i od tego przy 12 dałam minus. Za dużo pochodnych wyciągnęłam czy po
prostu przypadkiem Pan pominął?
13 mar 20:03
Jerzy:
Nie tak ..−12cos(sin2x3)sin(sin2x3)sinx3cosx3x2
13 mar 20:04
Jerzy:
Ja siępomyliłem
13 mar 20:05
Ann'a: ok,dziękuję za sprawdzenie
13 mar 20:07