Proszę o pomoc
ania: Proszę o pomoc
Oblicz granicę ciągu an
an= 1000n/1+3+5+7+...+(2n+1)
Bardzo proszę o wytłumaczenie tego.
12 mar 11:57
5-latek : 1+3+5+.......+(2n+1) będzie to ciag arytmetyczny gdzie a1=1 an= 2n+1 i r=2
policz jego sume
12 mar 12:00
Janek191:
| | 1000 n | |
an = |
| ? |
| | 1 + 3 + 5 + 7 + ... + (2n +1) | |
Najpierw oblicz sumę ciągu arytmetycznego z mianownika:
b
1 = 1 r = 2 b
n = 2 n + 1
12 mar 12:00
5-latek : Witaj
12 mar 12:03
ania: Czy to będzie 1+2n+1 * (2n+1)/ 2 ?
12 mar 12:05
Janek191:
Będzie jednak tak:
M = 1 + 0,5*{ 3 + 2 n + 1}n = 1 + 2n + n
2
czyli
| | 1 000 n | | 1000 | |
an = |
| = |
| |
| | 1 + 2n +n2 | | n + 2 + 1n | |
więc
lim a
n = 0
n→
∞
12 mar 12:06
ania: Mogłabym prosić o wyjaśnienie?
Np. an= 1+2+3+...+2n/n2+1
Czyli w liczniku będzie 1+2n *n/2 , ale dlaczego *n, a nie *2n
12 mar 12:11
Janek191:
To jest inne zadanie ?
12 mar 12:16
ania: Inny przykład
12 mar 12:17
Janek191:
| | 1 + 2 + 3 + ... + 2 n | |
an = |
| |
| | n2 + 1 | |
Licznik − ciąg arytmetyczny
| | (1 + 2n)*2n | |
L = |
| = n + 2n2 |
| | 2 | |
12 mar 12:22
jc: Taka ogólna uwaga notacyjna
/ oznacza znak dzielenia. Dzielenie wykonujemy przed dodawaniem, a więc
6/1+2+3 = 11
6/(1+2+3) = 1
1+3+4/2 = 6
(1+3+4)/2 = 4
Po prostu czasem konieczne są nawiasy!
12 mar 12:26
ania: To juz ostatni przykład an=1+3+5+...+(2n−1) czyli 1+2n−1* (2n−1)/2 = 4n2−2n/2 ?
12 mar 12:28
Janek191:
Nie
12 mar 12:37
ania: Ale dlaczego mnoży się przez n? 😁 a nie przez (2n−1)?
12 mar 12:38
ania: Spróbuje mi ktos to wytłumaczyć ?
12 mar 13:04
Janek191:
W tym przypadku mamy n wyrazów ciągu.
12 mar 13:09
ania: Dziękuję za pomoc 😉
12 mar 14:09