matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1664,
1663
,
1662
,
1661
,
1660
,
1659
,
1658
,
1657
, ...,
całe
Zadania
Odp.
6
stokrotkę:
Jeśli dziedziną funkcji ƒ(x) = −x+2 jest przedział (0;1>, to jej zbiorem wartości jest przedział (1;2>
1
Mariusz B:
JAk zamienić funkcje wymireną z postaci kanonicznej na zwykłą?
7
kubson:
Wyznacz najmniejsza liczbe spelniajaca ta nierownosc |−sinx|<0,5
0
tak:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 4, a kąt między ramionami ma miarę 2α i jest największym kątem wewnętrznym tego trójkąta. Wyraź pole tego trójkąta jako funkcję
1
jacenty:
Oblicz Pb stożka mając podane dane : Pc=24Pi
4
Ala:
√
x+1
Wyznacz dziedzinę funkcji a) f(x)=
√
x−3
+
√
3−x
b) f(x)=
√
x
x+1
c) f(x)=
√
x
2
anek:
Sprawdź czy ciąg jest arytmetyczny. Określ monotoniczność tego ciągu. bn=4 −
1
2
n
1
lipstune:
Udowodnij że podana granica nie istnieje lim
x→0
+
sin
1
x
10
Pirat:
Witam, mam problem z pełnym zrozumieniem kilku zadań z wartości bezwzględnej oto one: Zilustruj zbiór płaszczyzn których współrzędne spełniają nierówności:
4
anna08:
Na ile sposobów można ustawić w kolejkę 2 kobiety,4 mężczyzn i 3 dzieci,jeśli mężczyźni stoją razem i dzieci stoją razem?
3
Tahoe12:
Dany jest kwadrat. Uzasadnij, że pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez okrąg opisany na tym kwadracie i okrag wpisany w ten kwadrat jest mniejsze od pola kwadratu.
1
anna08:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych o sumie równej 2?
2
Mat:
n!
Ma zbadać zbieżność szeregu ∑
100
n
Stosuję kryterium D'Alemberta
2
Adik:
Powie mi ktoś skąd się bierze ten wzór
d
2
x
+ ω
2
* x = 0
dt
2
1
anna08:
W kolejce do kasy biletowej ustawiły się 4 dziewczyny i 5 chłopców .Liczba wszystkich możliwych ustawień osób w tej kolejce wynosi?
2
Tomasz:
2
Wiedząc że
x−y
x−2y
=
oblicz wartość wyrażenia
−xy+y
2
6x
2
+2xy+3y
2
3
1
kalkulator:
Jeśli a =
√
8 − 2
√
15
i b =
√
5
−
√
3
to: poprawne odp to: a=b oraz b >=a
5
anna08:
Wśród n losów loterii fantowej 6 losów wygrywa .Jaka musi być liczba losów ,aby prawdopodobieństwo tego ,że zakupione 2 losy będą wygrywające było równe 1/3?
2
malwina:
W trójkąt o podstawie długości 10 i wysokości długości 6 poprowadzonej do podstawy wpisano prostokąt tak, że jeden z jego boków zawiera się w podstawie. Oblicz maksymalne
6
Wisienka:
x
3
−5x
2
+4x=0
1
anna08:
Wybieramy jedną liczbę ze zbioru (3,4,5) i jedną liczbę ze zbioru (2,3).Na ile sposobów można wybrać te liczby tak ,aby ich suma były liczbą nieparzystą?
1
Adriano:
1) Tworząca stozka ma długość l
3
marek:
Mam drobny problem.
1
Natalka:
Wiedzac, ze a ∊ (90, 180) i sin a = 5/13 Wtedy tg a jest rowny?
2
anna08:
W worku znajdują się 3 kule białe ,6 zielonych,1 czarna .Wyciągamy kolejno bez zwracania dwie kule.oblicz prawdopodobieństwo tego że:a)obie kule będą tego samego koloru.b) co najmniej
8
weronika11:
Oblicz : (1+
√
12
)
2
−(2−
√
3
)(
√
3
−2) / (
√
8
−2)(2+2
√
2
) =
3
Natalka:
Kat a jest ostry i cos a =
√
7
/ 4 . Jaka jest miara sin a?
1
Łukasz:
Dla popytu Q(x)=x
2
e
−4x
3
wyznacz elastyczność i podaj interpretacje dla xo=3
3
anna08:
Z urny,w której jest 6 kul czarnych i 4 żółte,wyjęto dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem .Oblicz prawdopodobieństwo ,że wyjęto kule jednakowych kolorów .
1
anna08:
Pan Jakub ma 4 marynarki,7 par różnych spodni i 10 różnych koszul.Na ile różnych sposobów może się ubrać ,jeśli zawsze zakłada marynarkę ,spodnie i koszule
12
Sylwia:
Podaj punkty przegięcia i przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)=
2
x
−xln(2x)+3x
1
anna08:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry .Prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek równej trzy wynosi ?
9
Laura:
Witam ponownie. Tresc zadania: Dane sa dwie funkcje f(x)=x
2
dla x>/0 i g(x)=1/x x>0
0
o rany julek i Wojtuś:
Porachować pozostałe kąty w trójkącie w którym stosunek odpowiednich boków jest
1
anna08:
Na loterii jest 10 losów ,z których 4 są wygrywające. Kupujemy jeden los.Prawdopodobieństwo zdarzenia,że nie wygramy nagrody jest równe.
6
doris :
3
Oblicz największą wartość funkcji f określonej wzorem 𝑓(x)=
x
2
−2x+5
3
anna08:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 stopni,a jego tworząca ma długość 6 cm.Wówczas stosunek wysokości stożka do jego promienia podstawy jest równy?
2
tomek :
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−
∞
; 8 >, a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 1. Osią symetrii wykresu funkcji f jest prosta o równaniu 𝑥𝑥 = 3.
4
monika :
Do wykresu funkcji kwadratowej f należy wierzchołek paraboli 𝑊𝑊(0; 3) i punkt 𝐴𝐴(4; 1). Napisz wzór funkcji f i naszkicuj jej wykres.
3
maks :
Oblicz, dla jakich wartości b funkcja kwadratowa f określona wzorem: a) 𝑓(𝑥) = x
2
− 𝑏x + 1 przyjmuje tylko wartości dodatnie,
0
Michał:
Wyznacz liczbe pierwiastków równania |x−2|+
√
x
2
+4x+4
=2x+m w zależności od parametru m Wykres już narysowałem tylko nie wiem jak to wyznaczyć.
2
ania:
Najmniejsza wartość funkcji 𝑓𝑓(𝑥𝑥) = 𝑥𝑥2 + 2𝑥𝑥 − 1 w przedziale 〈−2; 1〉 jest równa?
1
krzysiek:
Właściciel księgarni sprzedaje miesięcznie 20 egzemplarzy książki w cenie po 40 zł za jeden egzemplarz. Okazało się, że obniżka ceny książki o 1 zł powoduje przeciętnie zwiększenie
1
matjez:
Siema, wytłumaczyłby mi ktoś dobry dlaczego:
5
ada:
pochodna
3
√
1−x
3
= ... ?
8
malgorzata:
Proszę o pomoc Dany jest trójkąt ABC oraz punkt D na jego boku AB taki, że |AD|=2/3|AB|.
2
iwka:
Sprawdź, że podana liczba jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie znajdź pozostałe pierwiastki:
1
Asdff:
Odvinek ab o koncach A = (0.0) i B = (4.2) jest podstawą trójkąta rownoramiennego ABC. Wierzchołek C leży na osi Ozy. Wyznacz współrzędne wierzchołka C i oblicz pole trójkąta.
0
Alvin:
Dwa klocki o masach M i m połączone są nicią. Do klocka o masie M przyłożona jest siła F. Jaka jest siła naciągu nici i z jakim przyspieszeniem poruszają się klocki, jeśli współczynnik
0
Treebeard:
Kula o masie m i promieniu R stacza się bez poślizgu po równi o wysokości h. Jaką prędkość kątową osiągnie kula na dole równi?
1
Tomson:
Proszę o pomoc w zadaniu : Dla trójkąta utworzonego z wektorów a,b,c zachodzi oczywista relacja a+b+c=0. Stosując własnosci iloczynu wektorowego udowodnij twierdzenie sinusów:
5
Uneur:
Wyznacz wartości parametrów a, b, dla których wykres funkcji f(x)=(x²+x−6)/x²+ax+b) ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4.
1
zielony:
Pewnego rodzaju to matematyka
10
Zosia:
POMOCY! Jak rozwiązać powyższe zadania:
2
Nemesis:
Oblicz.
3
bar:
Wyznacz wspolrzedne srodka okregu opisanego na trojkacie ABC zdjecie zadania
4
Pianaaa:
Ciąg o a1= −3 a2=−1 itd. . (Ciąg arytmetyczny).
3
sienko10:
W parku znajduje się klomb w kształcie trójkąta równobocznego z trzema sadzawkami sty cznymi do
1
LX:
Zbadaj granice ciągu :
11
Piter23 :
Liczba 1 jest pierwiastkiem rownania :
x + 1
a)
=0
x − 1
b) (x−1)
2
−1=0
2
marianna:
W miejsce x wstaw brakujące cyfry: x x
16
Metis:
Jak szybko dowieść nierówność:
5
Igor2:
5
x
+3*5
x−2
−28>0
7
xyz:
jeżeli mam wyrażenie (−m+2)
2
to który stosować wzór skróconego mnożenia? (a+b)
2
czy (a−b)
2
?
7
mateusz:
wiedząc że log
2
12= a oblicz log
16
6
10
Murinio:
Funkcja f(x)=a
x
+b ma zbior wartosci (−1;nieskończoności). Oraz jej wykres przechodzi przez punkt (−2:8). Wyznacz a i b oraz narysuj wykres funkcji g(x)=f(x+2)+1. Z góry dziękuje
2
Marcinek:
Mam pytanie czy taki ciąg :
3
√
27n
3
−1
a
n
=
n−1
5
Mysz97:
Proszę o pomoc w tym zadaniu: Dla jakich wartości parametru p(należy do R) równanie
1
karolina:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f(x)=
2
x−3
+2. Zbiorem rozwiązań f(x)≥0 jest:
1
Mat:
Czy w ten sposób mogę rozwiązać ten szereg ?
5
CoCoŚ:
x
x*x
+
x
x*x
+
x
x*x
=1
3
bob:
wyznacz wzor funkcji kwadratowej f wiedzac ze jej zbior wartosci to (−nieskonczonosc;4> oraz ze f(−3)=f(−1)=2
9
smok:
Napisz wzor funkcji wiedzac, ze do jej wykresu nalezy punkt (−2;3), oraz ze przyjmuje wartosci ujemne dla argumentow (4;nieskonczonosci)
4
zadanie:
Podaj przykłady liczb rzeczywistych dla których nie zachodzą równości A) (x+y)
2
=x
2
+y
2
5
koza:
funkcja f kazdej liczbie naturalnej dodatniej, mniejszej od 10 przyporzadkowuje reszte z jej dzielenia przez 3. narysuj wykres funkcji f i podaj jej zboior wartosci
6
bob:
dla jakich a wykresy funkcji f(x)=(a+3)x+5 i g(x)=(a+1)x−2 beda prostopadle ?
6
5-latek :
Zadanie . Dowiesc za pomocą trygonometrii ze suma prostopadłych poprowadzonych w trojkacie
7
Bambuko:
:::rysunek::: Na odcinku [0,1] umieszczono losowo punkty L i M.
1
milek:
a= log5 11 . wykaż że log121 5
√
5
= 3: 4a
4
Adrian:
Wyznacz granicę ciągu określonego rekurencyjnie a
1
=5/2π, a
n+1
=sin(a
n
)
4
Marcinek:
Rozwiąż nierówność, jeżeli jej lewa strona jest suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego
2x
3x−1
+
6x
3x−1
+
98x
3x−1
≥ 625
6
Nemesis:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną − wskazówki?
6
Max Kelwin:
Witam mam problem z zadaniem
Bok AD czworokąta ABCD, którego wszystkie wierzchołki leża na okręgu o środku O, jest średnicą tego okręgu. Boki AB,BC,CD odcinają łuki, których dlugosci są
6
Olaa:
7
Zosia:
Hej, kolega mnie poratował i okazało się, że ja źle zapisałam zadanie... a więc:
5
Michał:
jeśli przekątna ściany sześcianu ma długość 6√3 to jego objętość wynosi a) 54√6 b) 72√6 c)216 d) 162√6
1
df:
√
3
(x+y+z)
Wykaż, że jeżeli x,y,z są długościami boków trójkąta to
>
√
x
2
+y
2
+z
2
2
3
milek:
( log3 + log4 ) : ( log24 − log 2 ) = log 12 : log 12 = log 1 = 0?
gdzie popełniłam błąd?
6
zef:
Potrzebny fizyk ! Oblicz calkowita ilosc ciepla ktora trzeba dostarczyc kawalkowi lodu o masie 0,5kg i
3
Pytak:
W zależności od wartości parametru m określ liczbę pierwiastków równania mx
2
+2(m−1)x + m − 3 = 0
2
Pytak:
W zależności od wartości parametru m określ liczbę pierwiastków równania mx
2
+2(m−1)x + m − 3 = 0
8
Kozica:
rozłóż na czynniki:
1
lenovo:
Zaznacz w układzie współrzędnych wszystkie punkty, których współrzędne (x,y) spełniają nierówność x+|x|≥y+3*|y|. Wiem że będe miał 4 przypadki. W pierwszym przypadku zapisałem swoją
6
pies:
roz.row: 9
x+1
+3
2x+4
=7290
1
bloody:
liczba (1/2)
2
*(6
2
)
4
jest równa
5
pies:
naszkicuj wykres funkcji f wyznacz wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji f w podanym przedziale <−1,2> f(x)=I2
2−x
−3I
6
Asia:
Średnia arytmetyczna liczb: 8, 11, 6, 5, p, q, 8, 6, 11, 12 jest równa 8,7. Suma 1/2p + 1/2q jest więc równa:
2
Qwertyxyz:
Jakie jest równanie prostej prostopadłej do prostej x=0? Czy jest to po prostu y=0 czy może−x=0 albo jeszcze cos innego?
1
ania :
witam
5
ola:
Dla jakich wartości parametru m rownanie I3−
6
x−2
I = m ma 2 pierwiastki dodatnie ?
6
tyna :
logx = −1+ 2log5 prosze o pomoc
9
Madz:
∫3
x
/ 1 + 3
x
− oblicz calke przez podstawienie
3
Krzysiek:
tg
n
* ctg
n
= 1
n
3
bloody:
Wzrost podatku VAT z 7% do 22% spowodował wzrost ceny towaru o 5,50. Jaka była cena towaru przed wprowadzeniem towaru.
6
M.C:
Witam mam problem z 2 zadaniami z matury rozszerzonej
i nie wiem jak to zrobić Nawet mała podpowiedź mi pomoże
10
pies:
wykres funkcji f(x)=2
x
−2 jest symetryczny wzgledem osi OY do wykresu g zapisz wzor funkcji g rozwiaz nierwonosc f(x)≥g(x)
6
trygonometriazadanie:
jezeli mam dziedzine x<−28;−20> to jak sprawdzic np, ze
π
2
−9π≈−26,7 ? chodzi oto ,ze nie wiem jak z katow odczytac
1
sienko10:
Mały Jaś bawi się pięcioma piłeczkami (każda innego koloru), wkładając je do sześciu pudełek ponumerowanych od 1 do 6. Przyjmując, że każde rozmieszczenie pileczek w pudełkach jest
4
Pau:
Wyraź liczbę a za pomocą p= log (podstawa 3 z liczby 2) podpunkt A) a= log (podstawa 9 z liczby 2)
2
koza:
dana jest funkcja f(x)=
1
2
x
2
−2x+3. wyznacz k>1 jezeli wiadomo ze w przedziale <1;k>przyjmuje ona najwieksza wartosc rowna 3
2
Cenzurowany Nick:
lewa strona równania jest suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego wyznacz x. a)2+6+10+...+x=648 b)(2−3x)+(5−3X)+...+(35−3x)=66 mógłby ktoś mi to wytłumaczyć :?
1
Alex:
wykaz ze :
1
MP:
(x
3
+1)=0
1
radkovsky:
2
x−1
=7/6x+1/2
2
longus:
f(x)=6/x−2 +4 oblicz miejsce zerowe funkcji
7
Robert:
Dzień dobry, mam takie równanie x
6
− 7x
3
− 8 = 0, które musze rozwiązać. Sprawdziłem, że pierwiastkiem tego równania −1 i
1
Aleksandra:
nπ
Dany jest ciąg (a
n
), gdzie a
n
= cos
.Wyznacz wszystkie wyrazy tego ciągu, które są
4
większe od 0,5.
2
Klusek:
Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b prawdziwa jest nierówność a
2
+b
2
+1>a+b
16
mateusz:
chodzę obecnie do 1 klasy technikum. Moim marzeniem są studia na PW. Czy w technikum da się zdać tak dobrze maturę jak w liceum? wiem że w LO o proflu np mat−fiz jest więcej godzin
1
kotek:
jak pokazać, że złożenie funkcji różnowartościowych jest funkcja różnowartościową ?
0
adamus97:
W parku znajduje się klomb w kształcie trójkąta równobocznego z trzema sadzawkami stycznymi do siebie i do brzegów klombu. Wyznacz stosunek powierzchni sadzawek do powierzchni całego
1
Adam:
Oblicz granice
2
bartek:
przyjmij za
√
7
≈ 0,845 ,
√
3
≈0,447
6
krypton:
Rozwiąż równanie: x−4x
3
=0
6
Adam:
Wśród wszystkich graniastosłupów prawidłowych trójkątnych, w których suma długości wszystkich krawędzi jest równa 12, jest taki, który ma największą objętość. Oblicz długości krawędzi tego
1
klon:
a) x
5
+ x
3
− x
2
−1=0 b) 8 x
3
+12 x
2
+6x+1=0
1
kot:
Oblicz granicę:
8
potrzebnezaraz:
Mianownik pewnego ułamka jest o 3 większy od liczebnika ułamka. Gdy licznik tego ułamka zmniejszymy o 5, a mianownik zostawimy bez zmian to otrzymamy 7/11. Znajdź ten ułamek
4
kasia :
do wykresu funkcji f(x)=a/x należy punkt A=(3,2) a)Oblicz wartość współczynnika a i zapisz wzór funkcji f
4
potrzebnezaraz:
−3x
2
(x
3
+1)(x
2
+x+5)=0
2
mamlo:
dla jakich równości parametru k równanie |||x|−1|−2k|= 4 ma 5 rozwiązań
1
mamlo:
2009
2009
przez 37
2
asia:
a) walca, którego przekrojem osiowym jest kwadrat o przekątnej 5 b) stożka o kącie rozwarcia 120 stopni i wysokości 20
2
Johny :
Rozkład na ułamki proste, czy robię dobrze ?
1
df:
Jezeli mam zalozenie 0<x<π i sprawdzam dziedzine q=sinx+cosx nieskonczonego ciagu geometrycznego
2
Marcin:
Witam ! W tym roku podchodzę do maturki z matmy rozszerzonej, wszystko jako tako jest ok jednak moją bolączką jest planimetria i związane z tym informacje( własności ) których nie zostałem
7
Laura:
Dany jest trojkat ADE o wierzcholkach w punktach A(2,4), E(6,3), D(3,−1) Podaj wartosc kata A
6
Mruczek:
Wyznacz dziedzine funkcji f f(x) = log
(x
2
−1)
(x+1)
2
1122z:
1
<1
|1−x|
|x−1|>1 Poprosilbym o wytlumaczenie tego przejscia
1
bernadeta:
5
asia:
jeżeli log x=2−log 5+log 4
2
Artix1500:
Prosze o pomoc w wykazaniu takiej nierownosci
1
3
√
x−1
> 4 −
dla x > 2
x−1
1
Gość:
Rozwiązaniem równania 64:(−15−x)=(−16) jest liczba:
13
igor:
może mi ktoś pomóc uczę się zadań ale mam problem z ich zrozumieniem chodzę do 2 kl. szkoly podstawowej oto zadania .Duży sześcian sklejono z 64 małych bialych szescianow,a następnie
1
Mariusz:
Ostatnio znalazłem rekurencyjny algorytm sortowania listy przez scalanie
3
kasiaaa33:
Cześć, jako część projektu nad którym pracuję potrzebuję sposobu na aproksymację następujących danych:
5
uczeń:
witam
x
2
−1
Mam problem z następującą granicą
, X→0
+
xlnx
1
kasiaa9696:
Tworzenie macierze z wektorów. Moglby mi ktos wyltumaczyc jaka jest roznica miedzy "poziomymi" wektorami a "pionowymi" przy tworzeniu z nich macierzy ?
3
pawulon:
x−2 + 3 −11y = 3023 ile wynosi x
1
Marcin:
:::rysunek::: Dany jest trójkat abc w którym bok bc = 2ab a kąt abc jest 2 razy większy od kata bac. Pokaż,
2
hazz:
na planie w skali 1;400 boisko jest prostokątem o wymiarach 6cm na 9 cm. Boisko należy ogrodzić
4
moherek:
W urnie jest 7 kul białych, 2 czarne i 1 zielona. Ile jest możliwych sposobów wyboru dwóch kul z tej urny tak aby:
25
Theosh:
Całki nieoznaczone.
3
demartR:
Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
). a
1
=1−
√
2
r=
√
2
n=9
28
df:
Witam. Wyznacz wszystkie wartości m , dla których równanie m ⋅16
x
+ (2m − 1)⋅4
x
+ 2 − 3m = 0 nie ma
1
Alex:
Wykaz prawdziwosc wzoru
5
norbis:
Wyznacz rownanie okregu ktory jest obrazem okregu:
3
Obrałem Cęzurę:
Dana jest funkcja f(x)= (m+1)x2+mx+1. Dla jakich wartości parametru m jej największą wartością jest liczba 2?
8
Kacperix:
Dany jest romb o wsporzednych A(0,−3) B(6,−5) C(4,1) D(−2,3), oblicz cosinus kąta rozwartego rombu.
7
tracer971:
Punkty P, R, S są środkami boków trójkąta ABC odpowiednio: AB, BC, CA. Sprawdź czy trójkąty APS i PBR są przystające. Uzasadnij odpowiedź.
1
JohnD:
Muszę wymyślić zdanie logiczne do poniższego wzoru:
13
O.o:
y'=y
2
−8y+7
13
krwawa_mery:
x
7
∫
* dx =
(1 + x
2
)
5
3
amagama:
Oblicz granicę ciągu a
n
, gdy:
3
lenovo:
Ile pierwiastków ma wielomian w(x)=x
3
−x
2
−2x+1 w przedziale (−2;2)? Wychodzi mi 2 a w odpowiedzi jest 3
3
Dzidziuś:
Wyznacz pierwiastki równania x
3
− 5x +3 =0 z dokładnością do 0,1. Jak to wykonać? Mam zrobić to Twierdzeniem Darboux
5
guwernant:
Witam was serdecznie
5
Loogen:
1
Liczba −2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu w(x) =
x
3
+ax
2
+bx+c,a punkt
2
S(−1,y0) jest środkiem symetrii wykresu w(x). Wyznaczyć a,b,c,y0 oraz trzeci pierwiastek.
0
BoosterXS:
Wyznaczyć wszystkie elementy przestrzeni liniowej K
3
, gdzie K = {0 , 1} jest ciałem z działaniami modulo 2.
3
xadax :
jeżeli krawędź sześcianu ma długość
√
6
, to długość przekątnej tego sześcianu jest równa ?
12
Tr:
:::rysunek::: Prostokąt o bokach 1 i 3 podzielono na 3 kwadraty.
18
Laura:
∫(2x
2
+1)ln(x)dx
4
Jack:
:::rysunek::: Wyznacz objetosc dwoch stozkow polaczonych ze soba podstawami...
2
wml:
Jakie są warunki na ekstrema −warunkowe
18
krwawa_mery:
1 + lnx
∫
* dx =
3x + xlnx
8
pies:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sin
2
4x=4−
m+10
2m
ma rozwiązania
14
pies:
Dla jakich wartości parametru a równanie |3 − 4sinx| = a2 + 3 jest sprzeczne −1≤sinx≤1 /*4
1
tenktos:
pomocy
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy ze ścianą boczną kąt
1
loveyouforever:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu prawidłowego, w którym przekątna ściany bocznej ma długość 6
√
2
cm,a przekątna prostopadłościanu 22
√
2
cm.
3
Paweł:
liczby m1 i m2 gdzie m1<m2 są takimi wartościami parametru m dla których proste (m+1)x + 3my + 6 =0 i mx + (3−m)y + m2 = 0 są rownolegle. Oblicz 100m
2
.
10
Jack:
:::rysunek::: Czworościan foremny przecięto wszystkimi płaszczyznami symetrii.
5
Kasiasta:
Dopiero zaczynam przygodę zs tymi równaniami i pojawily mi sie problemy
2
kiniaa:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa
√
3
, a kąt nachylenia ściany bocznej do jego podstawy ma miarę 30 stopni. Ile wynosi objętość tego ostrosłupa?
0
misia:
na planie w skali 1;400 boisko jest prostokątem o wymiarach 6cm na 9 cm. Boisko należy ogrodzić siatką, tak aby odległość siatki od każdego boku wyniosła 3 m. Podaj wymiary rzeczywiste boiks
4
Tr:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym ABC przedłużono bok AC poza punkt A o długość C, oznaczając koniec
3
Piotr:
Witam Czy ktoś ma pomysł jak powinien wyglądać wzór na n−tą pochodną sinh(x)? (Chodzi o sinus
6
alexaa:
1.Ciąg (a ) n jest określony wzorem a
n+1
= a
n
+ n − 6 dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 . Trzeci wyraz tego ciągu jest równy a
3
= −1 . Wyraz a
2
jest równy?
3
syrenka :
Do szklanki wlano wodę o temperaturze 100
o
. Po 30 minutach woda ostygła do temperatury 50
o
C.
2
tenktos:
proszę o pomoc!
Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 6 cm, kąt nachylenia przekątnej
2
asia:
2
maja:
rzucamy 2 razy kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb jest mniejsza od 6 , lub iloczyn wylosowanych liczb jest większy od 5
3
Nick:
Dla jakiego M x>0 a y<0
3
wawer:
Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest trójkąt o polu 9√3 cm
2
. Krawędź boczna ostrosłupa tworzy z krawędzia podstawy wychodzącą z tego samego wierzchołka kąta, którego cosinus jest równy
3
karolina:
wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych niepodzielnych przez 5
1
karolina:
w ciągu arytmetycznym an jest podana suma sn=3n
+ 4n wyznacz wzor ogolny ciagu an
1
Jolanta:
Z kwadratu [0,1]x[0,1] wybrano losowo pnkt (x,y). Znajdź prawdopodobieństwo ,że x+y ≤1 i xy≥0,09
8
Dziobak:
0
Sooko:
Wyznacz funkcję odwrotną:
4
BoosterXS:
Rozwiązać równanie(liczby zespolone):
1
loveyouforever:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 12 dm, a najdłuższa przekątna graniastosłupa tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni. Oblicz objętość i pole
archiwum 1664,
1663
,
1662
,
1661
,
1660
,
1659
,
1658