xxx
pies: Dla jakich wartości parametru a równanie |3 − 4sinx| = a2 + 3 jest sprzeczne
−1≤sinx≤1 /*4
−4≤4sinx≤4 /*−1
4≥−4sinx≥−4 /+3
7≥3−4sinx≥−1
no i wlasnie czyli jak jest wartosc bezw. to trzeba obliczyc od 3−4sinx≥0 i ≤7 ? z tad wynika
ze to jest wartosc bezw. i nie moze byc na minusie
2 mar 19:30
pies: nie nie ma byc <0 i >7
2 mar 19:34
pies: dlaczego tak jest? ze Df 3 − 4sinx to <−1,7> a |3 − 4sinx| to <0,7>
2 mar 19:59
5-latek : A czy wartość bezwzgledna może być ujemna ?
2 mar 20:01
pies: no wlasnie pytam czy to z tego wynika
2 mar 20:03
prosta:
jak rysujemy taki wykres to wartości ujemne odbijamy symetrycznie na dodatnie ..stąd np:
−7≤f(x)≤2 ⇒ 0≤|f(x)|≤7
2 mar 20:06
5-latek :

Wlasnie z tego wynika bo masz funkcje w module
I jeszcze jedno nie D
f (czyli dziedzina tylko zbior wartości
Masz wykres tej funkcji
Znajdz sobie jakiś program do rysowania funkcji i rysuj sobie te funkcje
Wtedy lepiej zrozumiesz o co chodzi
2 mar 20:08
5-latek : Dobry wieczor
prosta
2 mar 20:09
prosta: Witam, witam
2 mar 20:10
pies: co ? Df to nie to samo co zbior wartosci ?
2 mar 20:16
5-latek : dziedzine odczytujesz po osi OX a zbior wartości funkcji po osi OY
czyli nie jest to samo
2 mar 20:17
Mila:
D
f to dziedzina funkcji ( argumenty −x)
Z
w− zbiór wartości funkcji ( wartości funkcji − y)
Dobrze obliczyłeś [

] zbiór wartości funkcji y=3 − 4sinx o godzinie 19:30
Teraz zbiór wartości funkcji
f(x)=|3 − 4sinx| to będzie
<0,7>
2 mar 20:22
5-latek : Jeszcze raz witam
Milu
2 mar 20:24
Mila:
2 mar 20:34
pies: dziekuje
2 mar 21:30