Planimetria
Tahoe12: Dany jest kwadrat. Uzasadnij, że pole pierścienia kołowego wyznaczonego przez okrąg opisany na
tym kwadracie i okrag wpisany w ten kwadrat jest mniejsze od pola kwadratu.
Dzięki za pomoc.
4 mar 17:07
Tadeusz:
| | a√2 | | a | | a2 | | a2 | | πa2 | |
π*( |
| )2−π( |
| )2=π( |
| − |
| )= |
| i wszystko jasne  |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
4 mar 17:23
Tahoe12: A mogę prosić o wyjasnienie? Bo nic z tego zapisu nie rozumiem.
4 mar 17:26
Jack:

wyznaczmy wszystko przez "a"
jak widac
| | a | |
mały promień r wynosi |
| |
| | 2 | |
| | a√2 | |
duży promień wynosi R = |
| |
| | 2 | |
pole koła oraz pole kwadratu chyba znasz (wzory)
4 mar 17:41