geometria analityczna
Kacperix: Dany jest romb o wsporzednych A(0,−3) B(6,−5) C(4,1) D(−2,3), oblicz cosinus kąta rozwartego
rombu.
1. Obliczylem wspolrzedne wektora BA[−6,2] i potem wektora BC[−2,6].
| | −6*(−2)+6*2 | | 3√10 | |
2. Zatem cosx= |
| = |
| po wszelkich kosmetycznych |
| | √36+4+√36+4 | | 5 | |
zabiegach
3. aczkolwiek odpowiedz podaje ze cos tego kata to −0,6
Co robię źle
2 mar 18:47
Janek191:

Kąt ABC nie jest rozwarty.
2 mar 18:50
Metis: Z resztą widać po znaku jaki otrzymałeś.
2 mar 18:53
Kacperix: mi wychodzi coinus kąta DAB taki sam jak ABC tylko ze w minusie
2 mar 19:51
Kacperix: policzylem wektory ab a ad i taki wynik , dlaczego
2 mar 20:16
Mila:
BA→ o BC
→=|BA|*|BC|*cosB
A(0,−3) B(6,−5) C(4,1) D(−2,3),
BA
→=[−6,2]
BC
→=[−2,6]
BA→ o BC
→=12+12=24
24=
√62+22*
√22+62*cosB
24=
√40*
√40*cosB
24=40*cosB
| | 24 | | 3 | |
cosB= |
| = |
| >0 ⇔∡B=∡D jest ostry |
| | 40 | | 5 | |
∡A=180
o−∡B
2 mar 20:34
Kacperix: czy mozesz wytłumaczyć mi swoją idee? dlaczego nie skorzystalas po prostu ze wzoru na cosinus
kata miedzy dwoma niezerowymi wektorami

nie bardzo wiem z czego korzystasz
2 mar 20:59
2 mar 22:06
Mila:
Mogłeś skorzystać z tw. cosinusów.
Spróbuj tak zrobić.
2 mar 23:50