liczby zespolone
BoosterXS: Rozwiązać równanie(liczby zespolone):
z
5 = 2− 2i
|z|=
√8 = 2
√2
jesteśmy w IV ćwiartce, więc
| | π | | 7 | |
arg(2−2i) = 2π− |
| = |
| π |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
W odpowiedziach ze zbioru zadań arg z = − |
| |
| | 4 | |
Z teorii wydawało mi się że arg liczby zespolonej należy do przedziału <0;2π), więc ujemna
wartość jest tu dla niezrozumiała totalnie

Może ktoś wyjaśnić czy to błąd w zbiorze czy po
prostu ja o czymś zapominam?
2 mar 14:07
Janusz: Argument główny α liczby zespolonej może należy do przedziału <0,2π)
| | 7 | |
Jeżeli miary kątów liczymy godnie ze wskazówkami zegara to kątowi |
| π odpowiada kąt |
| | 4 | |
z = x +iy znajdujemy z układu równań
| | x | | y | |
cos(α)= |
| , sin(α)= |
| , |
| | |z| | | |z| | |
| | 7 | |
Dla liczby zespolonej z = 2 − 2i argument główny wynosi tak jak napisałeś |
| π |
| | 4 | |
Ze wzoru de' Moivre'a z
5 = |z|
5(cos(5α)+isin(5α).
Z równości z
5 = 2−2i otrzymujemy
|z|
5(cos(5α)+isin(5α) =|w|(cos(β) + isin(β))
| | β +2kπ | | β +2kπ | |
z = |w|{1/5) ( cos( |
| )+ isin( |
| ), k =0,1,2,3,4. |
| | 5 | | 5 | |
z
0 = 2
3/10( cos(7/20π)+isin(7/20π),
z
1= 2
3/10(cos(15/20π)+isin(15/20π)= 2
(3/10)(cos(3/5π)+isin(3/5π),
z
2= 2
3/10(cos(π) +isin(π)),
z
3= 2
3/10(cos(7/5π)+isin(7/5π),
z
4= 2
3/10(cos(9/5π)+isin(9/5π).
2 mar 17:19
pomoc 00:
argument główny liczba z = Argz = φ ; φ∊[0, 2π) można też przyjąć, że (−π; π]
2 mar 18:04
BoosterXS: Bardzo dziękuję za odpowiedz

Wyniki otrzymałeś takie jak ja, ale wciąż różne od tych z
odpowiedzi.. które wyglądają następująco:
| | 1 | | 1 | |
w0= 23/10 (cos(− |
| π) + isin(− |
| π)) |
| | 20 | | 20 | |
| | 7 | | 7 | |
w1= 23/10 (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 20 | | 20 | |
| | 3 | | 3 | |
w2= 23/10 (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
| | 23 | | 23 | |
w3= 23/10 (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 20 | | 20 | |
| | 31 | | 31 | |
w4= 23/10 (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 20 | | 20 | |
i skąd mam wiedzieć kiedy poruszać się zgodnie ze wskazówkami zegara a kiedy przeciwnie? Nigdy
z tym się nie spotkałem

Zawsze poruszałem się po ćwiartkach w przeciwną stronę do ruchu
wskazówek
2 mar 20:08
Mila:
Dalej tak działaj i będzie dobrze.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy Twój wynik dobry to zrób tak:
| | π | | 7π | |
− |
| +2π= |
| , jest dobrze. |
| | 4 | | 4 | |
2 mar 20:11