wykresy funkcji
bob: dla jakich a wykresy funkcji f(x)=(a+3)x+5 i g(x)=(a+1)x−2 beda prostopadle ?
3 mar 18:18
Janek191:
Warunek:
(a + 3)*( a + 1) = − 1
3 mar 18:27
bob: nic mi to nie mówi
3 mar 18:31
5-latek : To poczytaj sobie o tym jaki musi byc spelniy warunek na to aby dwie proste byly prostopadle
3 mar 18:32
Bob: Mozna to z delty policzyć ?
3 mar 21:46
Janek191:
Wymnóż − otrzymasz równanie kwadratowe. Oblicz a .
3 mar 21:48
Janek191:
a
2 + 4 a + 3 + 1 = 0
a
2 + 4a + 4 = 0
Δ = 16 − 4*1*4 = 0
==============
3 mar 21:50