Rozwiąż równania:
Dziobak:
| 3x | | x | | 8 | | 11 | |
| − |
| − |
| = |
| |
| x2−4x+3 | | x2+x−2 | | x2−x−6 | | x3−2x2−5x+6 | |
1 mar 14:34
Kacper:
Ja widzę jedno równanie.
1 mar 16:43
Mila:
Zobaczmy co da się zrobić z mianownikami
1) x
2−4x+3=0
Δ=16 −4*3=4
| | 4−2 | | 4+2 | |
x= |
| =1 lub x= |
| =3⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x
2−4x+3=(x−1)*(x−3)
2)
x
2+x−2=0
Δ=9
| | −1−3 | | −1+3 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| =1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x
2+x−2=(x+2)*(x−1)
3) x
2−x−6=0
Δ=25
| | 1−5 | | 1+5 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| =3⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x
2−x−6=(x+2)*(x−3)
4)
x
3−2x
2−5x+6=0
W(1)=1−2−5+6=0
Schemat Hornera
1 −2 −5 6 x=1
1 −1 −6 0
x
3−2x
2−5x+6=(x−1)*(x
2−x−6)=(x−1)*(x+2)*(x−3)
Teraz zapisujemy:
| (3x) | | x | | 8 | | 11 | |
| − |
| − |
| = |
| |
| (x−1)*(x−3) | | (x+2)*(x−1) | | (x+2)*(x+3) | | (x−1)*(x+2)*(x−3) | |
x≠1, x≠3,x≠−2
| 3x*(x+2)−x*(x−3)−8*(x−1) | | 11 | |
| = |
| ⇔ |
| (x−1)*(x−3)*(x+2) | | (x−1)*(x+2)*(x−3) | |
2x
2+x+8=11⇔
2x
2+x−3=0
Δ=1+4*2*3=25
| | −1−5 | | 3 | | −1+5 | |
x= |
| =− |
| lub x= |
| =1∉D |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
odp.
====
1 mar 16:46
Dziobak: dziękuje
1 mar 20:42
Mila:
1 mar 20:43
Dziobak: | | 8 | |
Dlaczego w |
| jest plus w (x+3), a przecież w 3) wyszło (x+2)(x−3)? |
| | (x+2)*(x+3) | |
Nie rozumiem tego
2 mar 19:14
Mila:
Pomyłka w przepisywaniu z kartki, ma byc w mianowniku
U{8}{(x+2)*(x−3) co było uwzględnione w obliczeniach.
2 mar 20:06
2 mar 20:07
Dziobak:
2 mar 20:13