liczny rzeczywiste
zadanie: Podaj przykłady liczb rzeczywistych dla których nie zachodzą równości
A) (x+y)2=x2+y2
B) √x2=x
3 mar 21:43
zef: A 1 i 1
3 mar 21:46
zadanie: jak do tego dojść? Sama odp nic mi nie daję ponieważ chcę się tego nauczyć...
3 mar 21:52
Mila:
B)
x=−4
3 mar 21:52
Mila:
1) rozwiń wg wzoru lewą stronę i pomyśl kiedy będzie możliwa równość,
albo podstaw dwie liczby
x=1 i y=−1
Podstaw i oblicz.
2)
√x2=df|x|
jeżeli podstawisz za x liczbę x=−4 to masz :
√(−4)2=√16=4 ≠(−4)
3 mar 21:56