Wektory
Tomson: Proszę o pomoc w zadaniu : Dla trójkąta utworzonego z wektorów a,b,c zachodzi oczywista relacja
a+b+c=0. Stosując własnosci iloczynu wektorowego udowodnij twierdzenie sinusów:
a/sinα=b/sinβ=c/sinγ , gdzie α,β,γ są odpowiednimi kątami tego trójkąta. Korzystając z
własności iloczynu skalarnego udowodnij twierdzenie cosinusów: a2 + b2 − 2ab cos γ = c2.
4 mar 02:56
Bbbc 00:
STOSUJEMY DEFINICJA ILOCZYNU WEKTOROWEGO:
1.− oznaczenie: iloczyn wektorowy wektorów a i b to aXb (jest wektorem)
a jego długości |aXb| = |a| |b| sin (kąt między a i b)
w trójkącie o "boków" a, b,c:z treści zadania mamy że:
z wyrażenie U{a}[sinα} mamy,że kąt przeciwległej do a jest α tzn. kąt między b i c to jest α .
analogicznie;
kąt między a i c to jest β.
kąt między a i b to jest γ.
jeśli bierzemy pod uwagę boki a,b długość wysokości odpowiedni do a to :
| | 1 | |
|b| sin sin (kąt między a i b), stąd pole trójkąta = |
| |a||b| sin(kąt między a i b)kąt |
| | 2 | |
między a i b)
| | 1 | |
pole trójkąta = |
| |a||b| sinγ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a więc pole trójkąta= |
| |aXb| = |
| |a||b| sinγ ; analogicznie: |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
pole trójkąta= |
| |aXc| = |
| |a||c| sinβ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
pole trójkąta= |
| |bXc| = |
| |b||c| sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a więc pole trójkąta = |
| |bXc|= |
| |aXc|= |
| |bXc| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
stąd |
| |b||c| sinα = |
| |a||c| sinβ = |
| |b||c| sinγ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|b||c| sinα = |a||c| sinβ = |b||c| sinγ dzielimy stronami przez |a| |b||c|
| | sin α | | sin β | | sin γ | |
mamy |
| = |
| = |
| odwrotności tych ułamków |
| | |a| | | |b| | | |c| | |
| | |a| | | |b| | | |c| | |
jest również prawdziwy: |
| = |
| = |
| |
| | sinα | | sinβ | | sin γ | |
UWAGA jeśli a, b, c są wektory nie można pisać a/sinα w tw sinusów
w tej twierdzenie chodzi o długosci boków trójkątów i to tw. jest uogólnienie tw. THALESA
A DRUGA CZEŚĆ JEST UOGÓLNIENIE TW PITAGORASA. TEŻ Z DEFINICJI
ORAZ NORMA SUMA WEKTORÓW.
4 mar 08:23