zadanie na dowodzenie
malgorzata: Proszę o pomoc
Dany jest trójkąt ABC oraz punkt D na jego boku AB taki, że |AD|=2/3|AB|.
Z wierzchołka B poprowadzono środkową BE do boku AC.
Punkt P jest punktem wspólnym odcinków CD i BE. Wykaż, że punkt P jest środkiem odcinka BE.
3 mar 21:36
Tadeusz:

zauważ, że |DB|=|EF| ... i wszystko jasne
3 mar 22:35
Tadeusz:
zasnęła ... czy nie ogarnęła ?
3 mar 22:53
Eta:

To może tak ( ogarnie )

ΔBPD≡ ΔEPF z cechy ( kbk) ⇒ |EP|=|PB| ⇒ P jest środkiem odcinka BE
c.n.w
3 mar 23:05
Tadeusz:
...zawsze jesteś taka miłosierna ... czy tylko późną porą?
3 mar 23:07
Eta:
Jak każda kobieta ..... (późną porą)
3 mar 23:11
Tadeusz:
... a moją boli głowa ...
3 mar 23:12
3 mar 23:13
malgorzata:
Przepraszam ,ale to zadanie nie było na zaraz. Dziękuję za poświęcony czas.
4 mar 09:37