Proszę o pomoc, cały czas mi nie wychodzi zadanie z wielomianów
Mysz97: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Dla jakich wartości parametru p(należy do R) równanie
(x−3)[x
2 − 2 (2p+1)x + (p+2)
2 ]=0 ma dwa rożne rozwiązania.
Odpowiedz do zadania to p = { −1, 7}
−1 potrafię znaleźć, ale zupełnie nie widzę skąd sie bierze ta 7
Czekam na wasza pomoc
3 mar 19:33
PW:
x1 = 3
jest rozwiązaniem niezależnie od wartości parametru p. |adanie sprowadza się do znalezienia
takich p, dla których równanie
x2 − 2(2p+1)x + (p+2)2 = 0
ma:
a) tylko jedno rozwiązanie x0 różne od 3,
b) dwa różne rozwiązania, ale jedno z nich jest równe 3.
Dla p = 7 masz właśnie przypadek b). Przyjemność dojścia do tego zostawiam Ci jako ćwiczenie
(wskazówka: trójmian musi mieć postać (x−3)(x−x2), x2 ≠ 3).
3 mar 22:21
Mila:
(x−3)[x
2 − 2 (2p+1)x + (p+2)
2 ]=0
x−3=0 lub [x
2 − 2 (2p+1)x + (p+2)
2 ]=0
x=3 a drugie równanie ma jedno rozwiązanie ⇔Δ=0
Δ=4(2p+1)
2−4*(p
2+4p+4)
4*(4p
2+4p+1)−4p
2−16p−16=0
16p
2+16p+4−4p
2−16p−16=0
12p
2−12=0
p=1 lub p=−1
Sprawdzimy dla jakiego p równanie kwadratowe ma pierwiastek x=3.
3
2−2*(2p+1)*3+(p+2)
2=0
9−6*(2p+1)+p
2+4p+4=0
9−12p−6 +p
2+4p+4=0
p
2−8p+7=0
Δ
p=64−4*7=64−28=36
| | 8−6 | | 8+6 | |
p= |
| =1 lub p= |
| =7 |
| | 2 | | 2 | |
Zatem dla p=1 sytuacja wygląda tak:
(x−3)*[x
2 − 2 (2*1+1)x + (1+2)
2] =0⇔x=3 lub x
2−6x+9=0
(x−3)*(x−3)
2=0 jest jedno rozwiązanie
dla p=7
(x−3)*[x
2 − 2 (2*7+1)x + (7+2)
2 ]=0⇔(x−3)=0 lub x
2−30x+81=0
(x−3)*(x−3)*(x−27)=0
są dwa rozwiązania
odp.
p=−1 lub p=7
===================
3 mar 22:25
PW: Nie dałaś Myszce pomyśleć
3 mar 22:31
Mila:
Witaj
PW, nie widziałam Twojej uwagi. Przepraszam
3 mar 22:41
Eta:
1/ Δ=0 i x≠3
lub 2/ Δ>0 i x=3 ⇔f(3)=0
to wszystko
3 mar 22:41