pytanie odnosnie zalozenia x=log4 z t
df: Witam.
Wyznacz wszystkie wartości m , dla których równanie m ⋅16x + (2m − 1)⋅4x + 2 − 3m = 0 nie ma
pierwiastków rzeczywistych.
Podst. 4x=t
mt2+(2m−1)t+2−3m=0
i co codo zalozen:
m≠0 , Δ<0 i teraz w rozwiazaniu mam zapisane nastepujaco:
Jezeli ten warunek z podstawienia 4x=t zapiszemy log4 z 4x=log4 z t⇒x=log4 z t to rownanie
nie bedzie mialo rozwiazan, gdy rozwiazania tego rownania logarytmicznego sa niedodatnie. I
nie za bardzo mam pomysl, czemu wlasnie tak bedzie ? tu chodzi o zalozenie, ze t>0, wiec,
gdy t≤0, to nei ma rozwiazan ?
2 mar 21:47
Godzio:
Inaczej,
t = 4x, funkcja wykładnicza jest funkcją nieujemną, więc otrzymujemy założenie t > 0.
W przypadku otrzymania dwóch pierwiastków ujemnych ze względu na t nie mamy rozwiązań
rzeczywistych.
2 mar 22:11
Godzio:
I zawsze trzeba rozważyć przypadek gdy a = 0. W tym wypadku będzie rozwiązanie, ale nie zawsze
tak musi być
2 mar 22:12
Metis: Cześć
Godzio 
Masz ochotę na ciekawe zadanko z prawdopodobieństwa?
2 mar 22:14
Godzio:
Na prawdopodobieństwie pewnie polegnę, ale dawaj
2 mar 22:16
Metis: Nie polegniesz

Mi nie wychodzi to pewnie dla Ciebie pikuś

Już wstawiam
2 mar 22:17
Metis: Wydaje mi się, że jest banalne, ale nic konkretnego mi nie wychodzi
http://i.imgur.com/DwM1bwd.png
Profesor dzisiaj podał dodając " że w liceum IV letnim dostałby rozwiązanie w 5 min, teraz nie
dostanie go od nikogo w ciągu 45 min " wjechał mi na ambicje strasznie, ale nic nie chce mi
wyjść

Tworzyłem równania i nie tylko
2 mar 22:22
Godzio:
n
3 + 5n
2 + 7n + 3 = (n + 1)
2(n + 3)
Interesuje nas dla jakiego n liczba n + 3 jest kwadratem liczby naturalnej
No to wiele do liczenia nie ma:
n + 3 = 4 lub 9 lub 16 lub 25 lub 36 lub 49 lub 64 lub 81 lub 100
n = 1 lub 6 lub 13 lub 22 lub 33 lub 46 lub 61 lub 78 lub 97
Jakoś tak może?
2 mar 22:27
Godzio:
Nie doczytałem do końca ....
2 mar 22:29
Metis: Widzisz , nie poległeś

A wyniku Ci nie potwierdzę bo go nie znam.
Ja nie kombinowałem z wypisywaniem.
Próbowałem to zrobić przez równanie:
n
3 + 5n
2 + 7n + 3=(2n+1)
2
Zmierzysz się z 2) ?
2 mar 22:30
Godzio:
Żeby to był kwadrat liczby nieparzystej to dodatkowo n mus być liczbą parzystą, wtedy
n = 6 lub 22 lub 46 lub 78
2 mar 22:30
Godzio:
No dawaj
2 mar 22:31
2 mar 22:41
Metis: Wkradł mi się błąd

Będzie wieksza od 2n+1 − bez kwadratu.
2 mar 22:42
Metis: I oczywiście z tego zbioru losujemy te liczby.
2 mar 22:43
Godzio:
1,2,...,2n+1
|Ω| = (2n + 1)
2
Losujemy liczbę x i y
x = 2n + 1 to y ∊ {1,...,2n+1} → 2n+1 sposobów
x = 2n to y ∊ {2,...,2n+1} → 2n sposobów
...
x = 1 to y ∊ {2n+1} → 1 sposób
| | 1 + 2n+1 | |
(2n + 1) + 2n + ... + 1 = |
| * (2n + 1) |
| | 2 | |
| | | | n + 1 | |
Pn = |
| = |
| |
| | (2n + 1)2 | | 2n + 1 | |
Jakoś tak
2 mar 22:49
Metis: Dzięki , przeanalizuje je sobie

I jak oceniasz ich trudność?

Mi trudno powiedzieć, dopiero zacząłem przygodę z rachunkiem
2 mar 22:52
Godzio:
Nie najgorsze (o ile mam dobrze rozwiązane

)
2 mar 22:52
Metis: 
dla Ciebie
2 mar 22:55
Mila:
Ładnie Godzio!
n3 + 5n2 + 7n + 3 = (n + 1)2*(n + 3)
Aby wyrażenie (n + 1)2*(n + 3) było kwadratem liczby nieparzystej, to
n+3 musi być kwadratem liczby nieparzystej i (n+3) ze zbioru Z={1,2,3..100}
Szukane (n+3)∊{9, 25, 49, 81}
stąd n∊{6, 22,46, 78}
2 mar 23:42
Mila:
Zadanie nie jest banalne, to drugie też.
2 mar 23:45
Metis: Dziękuje
Milu
2 mar 23:49
Godzio:
Uff, czyli potwierdzone
2 mar 23:49
Mila:
Metis wpisz sobie w EXcel formułę i sprawdzisz na piechotę. ( Może coś pominięte?)
W tym drugim typie zadań to zwykle robię tabelkę i uogólniam.
Często coś gubiłam i dlatego z tabelką czuję się bezpieczniej.
2 mar 23:54
Metis: Spróbuje
Milu, przy okazji przypomnę sobie Excela
3 mar 00:03
Mila:
Wpisuj zadania z prawdopodobieństwa. Lubię, chociaż czasem są wredne.
Dobranoc
3 mar 00:06
Metis: Mało wdzięczny dział

Kupiłem sobie Kombinatoryka, prawdopodobieństwo i zdrowy rozsądek Zakrzewskich − jak dla mnie
świetna pozycja, dużo można się dowiedzieć i lepiej zrozumieć
3 mar 00:08
Metis: *Zakrzewskich i Żaków
3 mar 00:09
Metis: Dobranoc
3 mar 00:12