wyznacz równanie okręgu, który jest obrazem okręgu...
norbis: Wyznacz rownanie okregu ktory jest obrazem okregu:
x2 + y2 + 6x −8y + 21 = 0
w jednokladnosci o srodku P = (−1,3) i skali k = 2
Co sie robi z tą skalą? Może ktoś rozpisać zadanie? Podobne znalazłem na forum ale ze skalą −1
i wszystko się zgadzało, ale co do k=2 nie wiem o co chodzi...
2 mar 23:07
jc: Przekształcenie opisane jest relacjami:
u + 1 = 2(x + 1)
v − 3 = 2(x − 3)
Wyliczasz
x = ...
y = ...
Podstawiasz i masz równanie (w zmiennych u, v).
2 mar 23:48
olekturbo: −2a = 6
a = −3
−2b = −8
b = 4
S(−3,4)
r2 = 9+16−21 = 4
r = 2
P (−1,3)
S'(x,y)
PS' = k * PS
[x+1,y−3] = 2 * [−2,1]
[x+1,y−3] = [−4,2]
x+1 = −4 y−3 = 2
x = −5 y = 5
r = 2
(x+5)2 + (y−5)2 = 4
moze ktos sprawdzic?
2 mar 23:50
Godzio:
S(−3,4), r = √9 + 16 − 21 = 2
Wektorowo:
PS' = k * PS
[x + 1, y − 3] = 2 * [−2,1] = [−4,2]
x = −5 oraz y = 5
r' = k * r = 4
Równanie okręgu:
(x + 5)2 + (y − 5)2 = 16
2 mar 23:52
olekturbo: poprawka:
rx = 2r
(x+5)2 + (y−5)2 = 16
2 mar 23:52
Godzio:
2 mar 23:53