Liczby rzeczywiste
bloody: Wzrost podatku VAT z 7% do 22% spowodował wzrost ceny towaru o 5,50. Jaka była cena towaru
przed wprowadzeniem towaru.
a)300
b)336
c)224
d)350
3 mar 19:18
PW: Jaka była cena towaru przed wprowadzeniem towaru ?
3 mar 19:21
bloody: Nie jest to podane w treści zadania lecz próbowałem tak według tego co znalazłem w internecie.
5,50=(0,22−0,07)x=0,15x
x=550/100*100/15=36,6(6)
3 mar 19:23
PW: Ja nie dopytuję o dodatkowe informacje, lecz zwracam uwagę na bezsensowność pytania.
3 mar 19:25