funkcja kwadratowa
Robert: Dzień dobry, mam takie równanie x
6 − 7x
3 − 8 = 0, które musze rozwiązać. Sprawdziłem, że
pierwiastkiem tego równania −1 i
teraz chce podzielić te rownanie przez (x + 1 ), ale nic mi nie wychodzi
3 mar 12:49
Benny: Pokaż jak dzielisz.
3 mar 12:51
Robert: Już sobie poradziłem, po prostu robiłem tak: x6 + 0x5 + 0x4 − 7x3 i potem od razu
przepisywałem −8 i tutaj popełniałem błąd
3 mar 12:57
Robert: a jest może jakiś prostszy sposób na rozwiązanie tego równania?
3 mar 12:57
df: moze podstaw t=x3 i wyjddzie ci rownanie kwadratowe, moze cos z tego wyjdzie rozsadnego
3 mar 13:00
Benny: x6−8x3+x3−8=0
x3(x3−8)+(x3−8)=0
(x3+1)(x3−8)=0
(x+1)(x2+x+1)(x−2)(x2+2x+4)=0
3 mar 13:01
Robert: No tak, to na pewno dużo ulatwia sprawe. Dziękuje
3 mar 13:01
Krzysiek: t=x3
t2−7t−8=0
Δ=49+32=81
t1=8
t2=−1
8=x3 ⇒ x=2
−1=x3 ⇒x=−1
3 mar 18:02