nn
anna08: W worku znajdują się 3 kule białe ,6 zielonych,1 czarna .Wyciągamy kolejno bez zwracania dwie
kule.oblicz prawdopodobieństwo tego że:a)obie kule będą tego samego koloru.b) co najmniej
jedna kula będzie zielona.
4 mar 14:01
kyrtap: Ω − zbiór zdarzeń elementarnych jednakowo prawdopodobnych
| | 10! | | 9*10 | |
|Ω| = C210 = |
| = |
| = 9*5 = 45 |
| | 2!*8! | | 2 | |
A − kule będą tego samego koloru
| | 3! | | 6! | | 5*6 | |
|A| = C23 + C26 = |
| + |
| = 3 + |
| = 3 + 15 = 18 |
| | 2!*1 | | 2!*4! | | 2 | |
| | |A| | | 18 | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 45 | | 5 | |
4 mar 14:09
Jerzy:
Ja bym liczył tak:
| | 6*5 + 3*2 | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 10*9 | | 5 | |
4 mar 14:14