WZOR OGOLNY FUNKCJI
smok: Napisz wzor funkcji wiedzac, ze do jej wykresu nalezy punkt (−2;3), oraz ze przyjmuje wartosci
ujemne dla argumentow (4;nieskonczonosci)
3 mar 18:11
Janek191:
Pewnie chodzi o funkcję liniową ?
A = ( − 2, 3) B = ( 4,0)
3 mar 18:13
smok: tak
3 mar 18:15
Janek191:
To napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez te punkty.
3 mar 18:19
smok: nie wiem jak
3 mar 18:23
Janek191:
Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie na:
funkcja liniowa i poczytaj
3 mar 18:26
smok: okej , dzieki
3 mar 18:27
Janek191:
A = (x
1, y
1) B=(x
2, y
2)
y = a x + b
3 mar 18:29
Smok: Jak to b policzyć ?
3 mar 21:52
Janek191:

A = ( − 2, 3) B = ( 4, 0)
więc
| | 0 − 3 | | 3 | | 1 | |
a = |
| = − |
| = − |
| |
| | 4 − (−2) | | 6 | | 2 | |
więc
| | 1 | |
y = − |
| x + b Dla x = 4 jest y = 0 |
| | 2 | |
czyli
0 = − 2 + b ⇒ b = 2
====================
3 mar 22:01