calki, funckje, pole powierzchni
Laura: Witam ponownie.
Tresc zadania: Dane sa dwie funkcje f(x)=x2 dla x>/0 i g(x)=1/x x>0
Trzeba obliczyc pole figury, ktora tworza z x−aksenem i prosta x=4
Mnie wyszedl punkt przeciecia 1,1
i pole \−16/3 + ln4\
Co sadzicie?
4 mar 10:58
Jerzy:
Punkt przecięcia dobry, pole nie.Pokaż całkę
4 mar 11:03
Laura: 4
∫ x2−1/x dx
0
4 mar 11:10
Jerzy:
Dobra...a wynik całki ?
4 mar 11:11
Laura: nieoznaczonej 1/3 x3− lnx
4 mar 11:18
Jerzy:
No i dobrze...teraz podstawiaj granice
4 mar 11:21
Laura: 64/3−ln4−0−ln0.... I to nie ma sensu matematycznego...
4 mar 11:29
Jerzy:
P = 1/3*43 − ln4 − (1/3*1 − ln1) = 63/3 − ln4
4 mar 11:38
Laura: Skad 1? Skoro granice to 0 i 4?
4 mar 12:06
Jerzy:
Granice: <1,4>
4 mar 12:08