matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z ogarnięciem mnożenia
matjez:
Siema, wytłumaczyłby mi ktoś dobry dlaczego:
2
1
1
√
mnożąc przez wektor (
, −
, 1)
3
2
2
1
daje
pomnożone przez (1, −1, 2)
√
6
I to samo z tym:
√
3
2
2
2
mnożąc przez wektor (−
,
,
)
2
3
3
3
1
daje
pomnożone przez (−1, 1, 1)
√
3
Coś mi chyba umyka...
4 mar 11:08
irena_1:
2
√
2
√
=
3
√
3
√
2
1
√
2
1
1
*
=
=
=
√
3
2
√
3
*(
√
2
)
2
√
3
*
√
2
√
6
4 mar 11:17