Funkcja
Murinio: Funkcja f(x)=a
x +b ma zbior wartosci (−1;nieskończoności). Oraz jej wykres przechodzi przez
punkt (−2:8). Wyznacz a i b oraz narysuj wykres funkcji g(x)=f(x+2)+1. Z góry dziękuje
3 mar 22:19
5-latek : To jest funkcja wylkadnicza ? czyli f(x)= ax+b? tak ma być ?
3 mar 22:22
Murinio: Tak
3 mar 22:23
Tadeusz:
czyli b=−1
zatem:
| | 1 | |
8=a−2−1 ⇒ |
| =9 ⇒ a=... i td  |
| | a2 | |
3 mar 22:25
5-latek : Jeśli to funkcja wykladnicza i Z−wf=(−1,∞) to od razu mamy wspolczynnik b=−1 Teraz do wzoru
funkcji y=ax−1 wstaw wspolrzedne punktu i wylicz a na początek
czyli 8=a−2−1
3 mar 22:27
Murinio: Jezeli jest taka możliwość to prosiłbym aby rozwiać całe to zadanie , niestety jest słaby z
funkcji
3 mar 22:31
5-latek : Jeśli lestes tak slaby to nalezalo się wcześniej zglosic z tym zadaniem to wtedy można byłoby
posiwcic więcej czasu na rozwiązanie
3 mar 22:34
Murinio: Rozwiazywalem inne zadania i na tym sie zatrzymałem
3 mar 22:36
5-latek :

| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =9 to a2= |
| to a= |
| lub − |
| |
| a2 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
ale bierzemy tylko a= |
| dlatego ze podsatwa musi być dodatnia |
| | 3 | |
czyli masz funkcje
| | 1 | |
g(x)= U{1}[3}−x+2−1+1 to g(x)= |
| −x+2 |
| | 3 | |
3 mar 22:44
Tadeusz:
... i co tu jeszcze za problem
b=−1
| | 1 | | 1 | |
g(x)=( |
| )x+2−1+1 ⇒ g(x)=( |
| ) x+2 i rysuj  |
| | 3 | | 3 | |
3 mar 22:49
Tadeusz:
... kto "namotał"
małolacie ... ja czy TY?
3 mar 22:52