Udowodnij tożsamość trygonometryczną - wskazówki.
Nemesis: Udowodnij tożsamość trygonometryczną − wskazówki?
| 1 | | 1 | | 2cos(2x) | |
| − |
| = |
| |
| 1 − cos(2x) | | 1 + cos(2x) | | sin2(2x) | |
jakieś wskazówki?
3 mar 18:52
Tadeusz:
założenia .... i lewa strona do wspólnego mianownika
3 mar 19:07
5-latek : Potrzebny gotowiec .
Wskazowka nie pomogla jednak
3 mar 19:42
Nemesis: Wskazówka pomogła
3 mar 20:35
5-latek : W takim razie to się kolega
Tadeusz ucieszy
3 mar 20:39
Tadeusz:
3 mar 20:40
Bogdan:
Można też wykorzystać zależności: 1 − cos(2x) = 2sin2x oraz 1 + cos(2x) = 2cos2x
3 mar 21:26