Największa objętość
Adam: Wśród wszystkich graniastosłupów prawidłowych trójkątnych, w których suma długości wszystkich
krawędzi jest równa 12, jest taki, który ma największą objętość. Oblicz długości krawędzi tego
graniastosłupa i objętość.
3 mar 14:53
kochanus_niepospolitus:
pochodne były
3 mar 14:59
Adam: Czy wynik to 16 √3 na 27?
3 mar 15:00
kochanus_niepospolitus:
podaj jakie wymiary krawędzi Ci wyszły
3 mar 15:01
Tadeusz:
6a+3h=12 ⇒ h=4−2a
| | a2√3(4−2a) | | a3√3 | |
V= |
| =a2√3− |
| |
| | 4 | | 2 | |
V'=2a
√3−1,5
√3a
2
| | −2√3 | | 2 | |
Vmax dla aw= |
| tj dla a= |
| |
| | −3√3 | | 3 | |
itd
3 mar 15:10
kochanus_niepospolitus:
błąd masz przy wyznaczaniu wierzchołka (pomnożyłeś mianownik przez 2 ... ale licznika już nie)
3 mar 15:12
Adam: | | 4 | | 4 | |
Były pochodne, były. a wyszło mi |
| H również |
| |
| | 3 | | 3 | |
3 mar 15:41