bardzo prosze o pomoc
tomek : Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (−∞; 8 >, a jednym z jej miejsc
zerowych jest liczba 1. Osią symetrii wykresu funkcji f jest prosta o równaniu 𝑥𝑥 = 3.
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej
4 mar 11:07
irena_1:
Jeśli zbiór wartości f(x) jest (−∞; 8>, to q=8
Jeśli osią symetrii jest prosta x=3, to p=3
f(x)=a(x−3)2+8
1 jest miejscem zerowym, więc f(1)=0
a(1−3)2+8=0
4a=−8
a=−2
f(x)=−2(x−3)2+8
4 mar 11:13
malwina: dziekuje
4 mar 11:43