Całki
Theosh: Całki nieoznaczone.
Jak rozpoznać którą metodą będzie się lepiej liczyło całki? definicje, podstawianie, przez
część. Od czego to zależy?
2 mar 22:55
Jerzy:
Od doświadczenia
2 mar 22:58
Theosh: no ja właśnie go nie mam
2 mar 22:59
Theosh: | | 4x+8 | |
np. jak obliczyć całkę ∫ |
| dx |
| | x3 + x2 | |
2 mar 23:01
Jerzy:
Trzeba ćwiczyć...zacznij od prostych całek i różnych metod
2 mar 23:01
Benny: Tą całkę na ułamki proste.
2 mar 23:03
Theosh: | | 4x+8 | | 8 | |
∫ |
| +∫ |
| ? |
| | x3 + x2 | | x3 + x2 | |
2 mar 23:06
Jerzy:
Rozłóż na ułamki proste
2 mar 23:06
Theosh: w pierwszym nawiasie samo 4x
2 mar 23:06
Mariusz:
| | 8+8t | | 4 | |
=−(∫ |
| dt−∫ |
| dt) |
| | t+1 | | t+1 | |
=−(8t−4ln|t+1|)+C
2 mar 23:09
Theosh: wow. mogę na początek dać prostsze całki i poprosić was o e.w sprawdzenie mnie?
2 mar 23:12
azeta: działaj
2 mar 23:12
Theosh: ∫(2+√x)2 dx
2 mar 23:13
Theosh: Moim zdaniem to będzie 4∫dx +4∫√x dx+ ∫xdx
2 mar 23:14
Theosh: | | 4−x5 | |
∫ |
| dx = 4∫x−1 dx + ∫x4 dx? |
| | x | |
2 mar 23:18
Theosh: ∫2xex2 dx
t=x2
2dx= dt
∫et dt
et +C
ex2 +C
Wytłumaczycie dlaczego się tak podstawia?
2 mar 23:22
Theosh: ?
3 mar 00:08
yyhy: Masz całke:
∫2xex2dx, jak jesteś (będziesz) wprawiony to od razu zauważasz, że (x2)'=2x
i to 2x ci sie tam pojawia (bezpośrednio koło dx)
Więc warto podstawić t=x2
Wtedy dt=2xdx
∫ex22xdx=∫etdt=et+c=ex2+c
3 mar 00:12
Theosh: a jak zamiast 2 w tym przykładzie było 6?
3 mar 00:13
yyhy: Jakie byś zrobił podstawienie dla całki
∫(2x+1)ln(x
2+x)dx
3 mar 00:13
yyhy: to robisz 6=3*2, 3 wyciągasz przed całke
3 mar 00:14
Theosh: | | 1 | |
podstawienie to t=x2+x a dx= |
| dt? |
| | 2 | |
3 mar 00:16
yyhy: t=x
2+x
dt=(2x+1)dx
Musisz poćwiczyć pochodne i to szybko!
3 mar 00:16
Theosh:
Pochodne umiem. Teraz rozumem że przy dt jest pochodna t. to jak mam to twoje wyrażeni po
podstawieniu
3 mar 00:20
yyhy: Na dziś już idz spac!
3 mar 00:21
Theosh: oki. Dzięki za pomoc.
3 mar 00:22