Oblicz całkę
krwawa_mery: | | 1 + lnx | |
∫ |
| * dx = |
| | 3x + xlnx | |
2 mar 19:58
ICSP: Podstawienie t = 3 + lnx.
2 mar 20:18
krwawa_mery: ok, już próbuję
2 mar 20:30
Jerzy:
I wyłącz x w mianowniku
2 mar 20:35
krwawa_mery: ale przy takim podstawieniu zostaje mi jeszcze x w mianowniku,
a nie mogę mieć dwóch zmiennych x i t
2 mar 20:39
2 mar 20:40
krwawa_mery: A jak wyłączę x przed nawias to faktycznie będzie w porządku
2 mar 20:40
krwawa_mery: dalej mi głupota wychodzi ..........
2 mar 20:42
ICSP: Pokaż co masz.
2 mar 20:43
Jerzy:
lnx = t − 3
2 mar 20:48
krwawa_mery: Dopiero miałam drugie zajęcia, na których rozwiązywaliśmy całki .......
2 mar 20:51
ICSP: t = 3 + lnx // −2
t − 2 = 1 + lnx
2 mar 20:53
krwawa_mery: kumam już
2 mar 20:56
krwawa_mery: ale
t − 2 ln| t | + C
2 mar 21:05
krwawa_mery: Dobrze?
2 mar 21:06
ICSP: i wróć jeszcze z podstawieniem.
2 mar 21:10
Jerzy:
Tak
2 mar 21:10
krwawa_mery: t = 3 + lnx
czyli
3 + lnx − 2 ln |3+lnx| + C
2 mar 21:30
ICSP:
2 mar 21:36