wartosci funkcji
doris : | | 3 | |
Oblicz największą wartość funkcji f określonej wzorem 𝑓(x)= |
| |
| | x2−2x+5 | |
4 mar 11:16
Jerzy:
Funkcja osiąga maksimum gdy mianownik osiąga minimum
4 mar 11:19
ICSP: Największa wartość będzie wtedy gdy mianownik jest najmniejszy, czyli musisz znaleść minimum
funkcji występującej w mianowniku. Oznacz ją sobie przez g(x).
4 mar 11:20
Jerzy:
Maksimum dla: x = 2
4 mar 11:23
ICSP: x = 1
4 mar 11:26
doris : moglabym prosic rozwiazanie, bo nie wiem jak to zrobic. A jak zobacze to moze zrozumiem
4 mar 11:26
Jerzy:
Sorry dla x = 1
Podstaw x = 1 i oblicz
4 mar 11:56