fizyka
zef: Potrzebny fizyk !
Oblicz calkowita ilosc ciepla ktora trzeba dostarczyc kawalkowi lodu o masie 0,5kg i
temperaturze poczatkowej −10 stopni Celsjusza, a nastepnie wodze powstalej z lodu aby otrzymac
0,5kg pary wodnej o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Przyjmij że ciepło właściwe lodu wynosi
2,10*103 J/Kg*K a wody 4,19*103 J/Kg*K. Ciepło topnienia lodu i ciepło parowania wody
odczytaj z tabel. Ktory z tych procesow wymaga dostarczenia najwiekszej ilosci ciepla ?
Prosiłbym też o przedstawienie tego na wykresie
3 mar 19:49
Metis: Bilans cieplny?
3 mar 20:01
zef: Przejścia fazowe.
Q=Q1+Q2+Q3...
Q=mcΔT
Ale nie wiem kiedy jakie ciepło :<
3 mar 20:02
zef: ref
3 mar 20:40
Janusz:
Q1− ilość ciepła potrzebna do ogrzania lodu do temperatury 0oC
Q1= cw.lodu*mlodu*(t3 −t1)=(2,1 *103*0,5*(0−(−10))kJ/kg*C*kg*C=10500J=10,5kJ
Q2 − ilość ciepła potrzebna do stopienia lodu ( proces izotermiczny− w stałej temperaturze)
Q2= ctlodu*mlodu=( 334*05)kJ/kg *kg = 167,0 kJ.
Q3 − ilość ciepła potrzebna do ogrzania wody do 100oC
Q3 = cw.wody*mw*(t2−t3)= 4,19*103*0,5*(100−0)J/kgC *kg*C= 209,500J=209,5kJ.
Q4− ilość ciepła potrzebna do zamiany wody w parę (proces izotermiczny− w stałej
temperaturze)
Q4= cp.wody*mw= (2,25*0,5)kJ/kg*0,5kg =1,125 kJ
Dostarczenia największej ilości ciepła wymaga proces trzeci− ogrzania wody do temperatury
100oC.
Proszę dodać obliczone ilości ciepła i narysować wykres t−Q dla każdego procesu osobno.
3 mar 20:55
Janusz: Proszę na drugi raz podawać zadania z fizyki na forum fizyka pisz.pl
3 mar 20:58
zef: Dziękuję

, ale niestety na tamtym forum jest bardzo mało osób aktywnych :<
3 mar 21:07