matematykaszkolna.pl
PLANIMETRIA Marcin: Witam ! W tym roku podchodzę do maturki z matmy rozszerzonej, wszystko jako tako jest ok jednak moją bolączką jest planimetria i związane z tym informacje( własności ) których nie zostałem nauczony w gimnazjum i na bardzo słabym poziomie w liceum, i mam takie pytanie tego poprostu trzeba się nauczyć na blache ( np. zależnośći promieni opisanych i wpisanych od wysokośći trojkąta równobocznego, h2=xy ( w trójkącie prostokątnym) ? itp
3 mar 13:39
olekturbo: ja nie mam w ogole wyobrazni przestrzennej, dlatego najlepiej jest robic zadania i sie na nich uczyc
3 mar 13:40
kochanus_niepospolitus: nie musisz sie nauczyć zależności (wzorów). Wystarczy, że wiesz jak do tych zależności łatwo (i szybko) można dojść. np. W trójkącie równobocznym mamy: 1) Środek okręgu wpisanego i opisanego znajduje się w tym samym punkcie 2) Tym punktem jest punkt przecięcia się wysokości tegoż trójkąta równobocznego 3) Wysokość jest 'dzielona' w proporcji 2:1 (czyli 2/3 h i 1/3 h) patrząc od wierzchołka trójkąta 4) Promień okręgu opisanego będzie równa której z tych 'części wysokości' 5) Promień okręgu wpisanego będzie równa której z tych 'części wysokości' I jedyne co musisz zapamiętać, to to −−− że wysokość jest dzielona w proporcjach 2:1 i nic poza tym.
3 mar 14:12