Wielomian
Loogen: | | 1 | |
Liczba −2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu w(x) = |
| x3+ax2+bx+c,a punkt |
| | 2 | |
S(−1,y0) jest środkiem symetrii wykresu w(x). Wyznaczyć a,b,c,y0 oraz trzeci
pierwiastek.
Nie chodzi mi o rozwiązanie calego zadania tylko początek, wiem,że w(−2)=0 czyli w(x) jest
podzielny przez (x+2)
ale co dalej ? jak skorzystać z informacji o środku symetrii ?
2 mar 20:52
Tadeusz:
2 mar 21:26
Loogen: hm a skąd taki wykres z drugim pierwiastkiem x=0 ?
2 mar 21:36
Tadeusz:
skoro prosta S=(−1,yo) jest środkiem symetrii ...
2 mar 21:51
Tadeusz:
oczywiście punkt a nie prosta
2 mar 21:54
Tadeusz:

przepraszam ... nie doczytałem
2 mar 22:08