Bardzo proszę o pomoc!!
Zosia: POMOCY!
Jak rozwiązać powyższe zadania:
1. Skróć:
x3+x2+1/4x=
2.Jeżeli x i y należą do zbioru liczb rzeczywistych, to udowodnij, że:
x2+y2≥18
3.Udowodnij, że x + y = 6, jeśli x,y∊R
Jestem w pierwszej klasie liceum
3 mar 20:00
zef: Czy 2 i 3 to nie jest jedno zadanie ? Bo poki co to 2 zadania to glupoty
3 mar 20:04
Godzio: Pierwsze teoretycznie też głupota.
3 mar 20:08
Zosia: Takie zadania dostałam od nauczyciela

Muszę je jutro zrobić na ocenę i też nie wiem kompletnie co z nimi zrobić
3 mar 20:09
zef: Pewna jesteś że takie zadania dostałaś ? Jeżeli tak, współczuję bo dyktuje głupoty.
3 mar 20:10
Tadeusz:
Porządnie je tu wpisać ... najlepiej przerysować
3 mar 20:10
Zosia: Jedyne logiczne rozwiązanie do pierwszego, co w sumie nawet nie jest skróceniem to
x(x2+x+1/4), ale z pewnością jest to źle
3 mar 20:24
zef: Według mnie takie skracanie jest bezcelowe, ale co ja tam wiem
3 mar 20:25
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
jeśli to jest x3+x2+ |
| x to toto =x(x2+x+ |
| )=x(x+ |
| )2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
3 mar 20:31
5-latek : Przeciez Ty to nie skrocilas tylko rozlozylas na czynniki
jeśli już to (jeśli taki jest zapis
| x3+x2+1 | | x2 | | x | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| 4x | | 4 | | 4 | | 4x | |
3 mar 20:31
Bbbc 00: zad 1 .− źle sformułowanie ; chyba chodzi o rozłożeniu na czynników.
to został robione przez Zef
zad 2 .− jest nie prawdziwy dla np. para (0,0); (1,1) a wiec nie jest prawdziwy dla wszystkich
par (x,y).
może odrobinę wyjaśnienie o co chodzi z napisem x2+y2 ≥18:
x2+y2 =18 jest równanie okręgu o promieniu √18= 3√2 o środek w (0,0)
ten okręgu dzieli cała płaszczyzna na dwa regionu :
wewnątrz okręgu: x2+y2 <18
na zewnątrz okręgu: x2+y2 >18
a to co mamy jest x2+y2 ≥18 dotyczy punktów leżących na okręgu lub na zewnątrz okręgu.
a wiec wiemy że to x2+y2 ≥18 jest wyrażenie prawdziwe dla tych punktów a nie na całej
płaszczyźnie tzn. nie jest prawdziwy dla każdej pary (x,y)
zad 3. Z tego co piszesz : mamy udowodnić, że dla dowolnych x,y: zachodzi x+y=6
znowu dajesz kontrprzykład( przykład który pokazuje nie prawdziwości wyrażenia) jak w zad2.
np. para (0,0) tzn x=0 , y=0 i mamy że 0+0 ≠6.
a więc znalazłeś para która nie spełnia wyrażenie: x+y=6 stąd nie jest prawdziwy
dla wszystkich x,y.
jeszcze jedno jeśli dostaniesz znowu jakieś zadania a nie rozumiesz treści zapytaj nauczyciela
a jeśli przepisujesz z książki uważaj nie skracaj treść i nie zamieniaj słów tej treści.
słowo skracać oznacza zapis w prostej postaci ( po skracaniu wyrażeń podobnych)
w pierwszym zadaniu wyrażenie już jest w prostej postaci jako suma trzech wyrażeniach.
4 mar 07:19