Oblicz:
alexaa: 1.Ciąg (a ) n jest określony wzorem an+1 = an + n − 6 dla każdej liczby naturalnej n ≥
1 . Trzeci wyraz tego ciągu jest równy a3 = −1 . Wyraz a2 jest równy?
2. Liczba punktów wspólnych wykresów funkcji y = −x + 1 i y = log2 x jest równa ?
29 lut 21:10
alexaa: up
29 lut 21:25
Janek191:
an +1 = an + n − 6
więc
a3 = a2 + 2 − 6
− 1 = a2 − 4
a2 = 3
=======
29 lut 21:27
Eta:

1/ a
n+1=a
n+n−6
a
3= a
2+2−6 ⇒ a
2= .........
2/ graficznie .... narysuj obydwa wykresy i zobaczysz w ilu punktach się przecinają
Odp : ............
29 lut 21:33
alexaa: dziękuję już wszystko obliczyłem
29 lut 21:35
Eta:
I tak trzymaj

Nie przepisuj bezmyślnie
gotowców !
29 lut 21:37
Mariusz:
a
n+1=a
n+n−6
a
n=a
n−1+n−7
a
n=a
0+∑
k=1n{k−7}
| 1 | | 1 | |
| (n+1)n−7(n+1)−( |
| *1*0−7*1) |
| 2 | | 2 | |
−1=a
0−15
a
0=14
a
2=14−11=3
2 mar 20:49