W trójkącie prostokątnym ABC przedłużono bok AC poza punkt A o długość C, oznaczając koniec
przedłużenia A'
1) Udowodnij, że kąt AA'B jest połową kąta CAB
2) Wykorzystując punkt pierwszy udowodnij, że
| α | a | |||
tg | = | |||
| 2 | b+c |
| α | 5 | |||
3) Oblicz tg | jeśli tgα= | |||
| 2 | 12 |
1/ trójkąt AA'C jest równoramienny o ramionach długości "c"
| α | α | α | ||||
to |∡AA'C|= |∡ACA'|= | to |∡BAC|= | + | = α | |||
| 2 | 2 | 2 |
| α | |BC| | a | ||||
2/ w trójkącie BA'C : tg | = | = | ||||
| 2 | |AB|+|AA'| | b+c |
| 5 | ||
3/ jeśli tgα= | to a=|BC|=5k i b=|AB|=12k , k>0 ⇒ c= |AC|=√25k2+144k2= 13k | |
| 12 |
| α | a | 5k | 1 | |||||
tg | = | = | = | |||||
| 2 | b+c | 12k+13k | 5 |
4/ dla α=30o
| α | a | a | 1 | |||||
tg | = tg15o= | = | = | = ....=2−√3 | ||||
| 2 | b+c | 2a+a√3 | 2+√3 |
| α | a | a | 1 | |||||
tg | = tg22,5o= | = | = | = √2−1 | ||||
| 2 | b+c | a+a√2 | √2+1 |
