W zależności od wartości parametru m określ liczbę pierwiastków równania
Pytak: W zależności od wartości parametru m określ liczbę pierwiastków równania
mx2 +2(m−1)x + m − 3 = 0
Jedno rozwiązanie jest na pewno dla m = 0
Obliczyłem delte która wyniosi Δ = 4m + 4
Pierwszy przypadek gdy Δ < 0
4m + 4 < 0
4m < −4
m < −1
Czyli brak rozwiązań dla m < −1
Drugi przypadek, gdy Δ = 0
4m + 4 = 0
4m = −4
m = −1
A więc jedno rozwiązanie jest dla m = 0 lub m = −1
Trzeci przypadek, gdy Δ => 0
4m + 4 => 0
4m => −4
m => 1
A więc dwa rozwiązania dla m => 1
Czy to jest dobre rozumowanie?
3 mar 20:41
Tadeusz:
czapka z daszkiem
3 mar 20:55
5-latek : Trzeci przypadek dla Δ>0 bo delte =0 rozpatrywales w 2 przypadku
Im jeszcze raz posprawdzaj rozwiązania np. 3 przypadek
3 mar 20:56
Pytak: Łe, faktycznie.
Czyli trzeci przypadek gdy Δ > 0
4m + 4 > 0
m > −1 bez 0
?
3 mar 21:04