Liczby rzeczywiste. Oblicz.
weronika11: Oblicz :
(1+√12)2−(2−√3)(√3−2) / (√8−2)(2+2√2) =
4 mar 13:05
Jerzy:
No to na co czekasz ?
4 mar 13:11
weronika11: Na pomoc......
4 mar 13:13
Jerzy:
Zastosuj wzory skróconego mnożenia
4 mar 13:15
weronika11: (1+√12)2−(2−√3)(√3−2) / (√8−2)(2+2√2) = (1
2+2*1*
√12+(
√12)
2−(2
√3+4−3+2
√3) /
(2
√2−2)(2
√2+2) = (1+2
√12+12)−(2
√3+1+2
√3 / ( (2
√2)
2 − 2
2) =
1+2*2
√3+12−2
√3+1+2
√3/ 8−4 = 1+ 4
√3+12−2
√3+1+2
√3 / 4 = 14+ 4
√3/4 = 14+
√3
Może ktoś mi powiedzieć, czy to jest dobrze zrobione?
4 mar 13:29
Jerzy:
Nie .... = 3 + √3
4 mar 13:40
weronika11: w odpowiedziach w ogóle jest wynik 5 ..
4 mar 13:43
yht:
Weronika, na końcu 1−wszej linijki Twoich obliczeń masz błędy przy wymnażaniu (w ostatnim
nawiasie)
4 mar 13:46
Jerzy:
Faktycznie ...wynik to 5
4 mar 13:47