Funkcja kwadratowa
bob: wyznacz wzor funkcji kwadratowej f wiedzac ze jej zbior wartosci to (−nieskonczonosc;4> oraz ze
f(−3)=f(−1)=2
3 mar 18:20
Janek191:
q = 4
| x1 + x2 | | −3 − 1 | |
p = |
| = |
| = − 2 f(−1) = 2 |
| 2 | | 2 | |
Itd.
3 mar 18:23
Bob: Jak to zastosować w wzorze ogólnym ?
3 mar 22:01
Janek191:

y = a*(x − p)
2 + q = a*( x + 2)
2 + 4
oraz
f(−1) = 2
czyli
a*( − 1 + 2)
2 + 4 = 2 ⇒ a + 4 = 2 ⇒ a = − 2
Odp. y = − 2*(x + 2)
2 + 4
lub
y = − 2*( x
2 + 4 x + 4) + 4 = − 2 x
2 − 8 x − 8 + 4 = − 2 x
2 − 8 x − 4
3 mar 22:07