trygonometria
Laura: Dany jest trojkat ADE o wierzcholkach w punktach A(2,4), E(6,3), D(3,−1)
Podaj wartosc kata A
2 mar 23:34
Godzio:
Wyznacz pole ze wzoru korzystającego ze współrzędnych wierzchołków.
Wyznacz |AE| oraz |AD|
| | 1 | |
Przyrównaj wyliczone pole do: P = |
| |AE| * |AD| * sin(∡A) |
| | 2 | |
2 mar 23:57
Mila:
Może być też z tw. cosinusów.
Może być z iloczynu skalarnego.
3 mar 00:00
Laura: Mila moglabys rozwinac?
3 mar 00:19
Laura: Tylko ja tam nie widze kata prostego
3 mar 00:20
yyhy: Nie musi być kąt prosty...
Wyznaczysz te 3 długości boków trgo trójkąta (łatwe), powiedzmy a,b,c
wtedy mozesz policzyć cos interesującego cię kąta
https://matematykaszkolna.pl/strona/543.html
znając cos, będziesz wiedziaała co to za kąt
3 mar 00:27
Laura: Super. Dzięki
3 mar 13:06
Bogdan:

albo tak:
| | 5 | |
współczynnik kierunkowy prostej AD: a1 = |
| = −5 |
| | −1 | |
| | 4 | |
współczynnik kierunkowy prostej ED: a2 = |
| |
| | 3 | |
| | a1 − a2 | |
tgα = | |
| | |
| | 1 + a1*a2 | |
3 mar 14:01