Punkty przegięcia
Sylwia: Podaj punkty przegięcia i przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)=2x−xln(2x)+3x
4 mar 11:54
Janek191:
Oblicz I i II pochodną funkcji f.
4 mar 11:56
Sylwia: I pochodna jeśli dobrze obliczyłam wyszła mi −2x2−ln(2x)+2
4 mar 11:59
Janek191:
| 2 | | 2 | |
f '(x) = − |
| − (ln (2 x) + x* |
| ) + 3 |
| x2 | | 2 x | |
f'(x) = − 2 x
−2 − ln (2 x) + 2
4 mar 12:02
Sylwia: Natomiast z drugą pochodną mam problem
4 mar 12:02
Janek191:
To oblicz II pochodną.
4 mar 12:02
Janek191:
| 2 | | 4 | | 1 | |
f ''(x) = 4 x−3 − |
| = |
| − |
| |
| 2 x | | x3 | | x | |
4 mar 12:04
Janek191:
| 4 | | 1 | | 1 | | 4 | |
f ''(x) = 0 ⇔ |
| − |
| = 0 ⇔ |
| *( |
| − 1) = 0 ⇔ x = − 2 lub x = 2 |
| x3 | | x | | x | | x2 | |
4 mar 12:05
Sylwia: 4x−1−12x
4 mar 12:05
4 mar 12:06
Sylwia: dziękuję za pomoc
4 mar 12:06
Janek191:
![rysunek](rys/120400.png)
Ale − 2 nie należy do dziedziny D = ( 0; +
∞ )
4 mar 12:09
Janek191:
Funkcja f jest wypukła w ( 0; 2) , a wklęsła w ( 2, +∞).
4 mar 12:12