Dziedzina funkcji
Ala: | | √x+1 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji a) f(x)=√x−3 + √3−x b) f(x)= |
| |
| | √x | |
4 mar 18:25
Jack: liczba pod pierwiastkiem musi byc...?
pierwiastek z − 3?
pierwiastek z 0 ?
pierwiastek z liczb dodatnich
4 mar 18:30
Ala: A mogłabym prosić o wyjaśnienie?
4 mar 18:43
Metis: Serwujesz takie podpowiedzi, że nawet ja nie wiem o co Ci chodzi, a co dopiero pytający

Pierwiastek z 0 istnieje...
a) liczba podpierwiastkowa większa lub równa 0
b) mianownik nie moze być 0 .
c) analogicznie jak w a) i b)
Zasada:
Nie możemy obliczyć pierwiastka stopnia parzystego z liczby ujemnej.
4 mar 18:45
Metis: b) oczywiście też liczby podpierwiastkowe nieujemne

Z tym że pierwiastek z 0 =0
4 mar 18:48