asymptoty funkcji
Uneur: Wyznacz wartości parametrów a, b, dla których wykres funkcji f(x)=(x²+x−6)/x²+ax+b)
ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4.
Wyliczyłem a i b dla delty z mianownika = 0, wyszło a=−8 b=16. Mają wyjść jeszcze 2
rozwiązania, ale nwm skąd. Ich wyniki (a=−1 b=12)i (a=−6 b=8). Z czego je wyliczyć? I jak bd
wyglądały obliczenia?
3 mar 19:43
Tadeusz:
1o x2+ax+b=(x−4)2
2o x2+ax+b=(x−4)(x+3)
3o x2+ax+b=(x−4)(x−2)
3 mar 19:57
Uneur: Ale skąd to wychodzi.... O to cały czas pytam
3 mar 20:29
Tadeusz:
...rozłóż licznik to zobaczysz
3 mar 20:33
Tadeusz:
np 2
o
| | (x−2)(x+3) | | x−2 | |
f(x)= |
| = |
| asymptota x=4 |
| | (x+3)(x−4) | | x−4 | |
(x+3)(x−4)=x
2−x−12 zatem a=−1 b=−12
3 mar 20:39
Uneur: X+3 skąd się bierze w mianowniku?
4 mar 08:19