matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice ciągu
amagama:
Oblicz granicę ciągu a
n
, gdy:
1+6+6
2
+...+6
n
−
1
a
n
=
1−36
n
2 mar 20:03
Janusz:
1
lim
n
→oo a
n
= lim
n
→oo {1− 6
n
)/(1−6)(1−6
n
)(1+6
n
)= lim
n
→oo 1/5(1+6
n
)=
=0
∞
2 mar 20:46
amagama:
możesz wytłumaczyć jakoś bardziej ?
2 mar 21:25
Janek191:
a
1
= 1 q = 6
1 − 6
n
1 − 6
n
L = a
1
*
=
1 − 6
− 5
1 − 6
n
−5
1 − 6
n
1
a
n
=
=
=
1 − 36
n
− 5*( 1 − (6
n
)
2
)
−5*(1 + 6
n
)
2 mar 22:25