prosze o rozwiązanie nie umiem tego
maja: rzucamy 2 razy kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb jest
mniejsza od 6 , lub iloczyn wylosowanych liczb jest większy od 5
2 mar 17:49
olekturbo: |Ω| = 36
A − suma wylosowanych liczb jest mniejsza od 6
A = {11,12,13,14,21,22,23,31,32,41}
|A| = 10
B = iloczyn wylosowanych liczb jest większy od 5
B = {16,23,24,25,26,32,33,34,35,36,42,43,44,45,46,52,53,54,55,56,61,62,63,64,65,66}
|B| = 26
AnB = {23,32}
|AnB| = 2
AuB = |A| + |B| − |AnB| − 10+26−2 = 36−2 = 34
2 mar 17:55
Mila:
B'={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(2,1),(2,2),(3,1),(4,1),(5,1)}
|B'|=10
|B|=36−10=26
2 mar 20:41